Alba Iulia: Sorina Bogdan, artista origami care dă formă hârtiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psiholog de profesie, Sorina Bogdan s-a stabilit în urmă cu un an la Alba Iulia. A renunţat la viaţa agitată a Bucureştiului pentru Cetatea Alba Carolina. Şi-a întemeiat aici o familie, iar timpul liber şi-l dedica pasiunii pentru lucrul manual.

Născută la:  27 septembrie 1973, Bucureşti
Studii: Facultatea de Psihologie Bucureşti
Familie: căsătorită, un copil

Sorina Bogdan Este o pricepută artistă origami şi a tehnicii quiling, respectiv a obţinerii de forme variate din hârtie răsucită. Pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele, urmează un curs de design ambiental în cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena“ din Alba Iulia.

Bonsai din 1.500 de piese

Sorina Bogdan a realizat sute de origami. „Îmi fac singură modelele, origami dezvoltă vederea în spaţiu.

image

Origami este arta de a împături hârtia. Plecând de la o formă geometrică se poate crea orice. Spre exemplu, kusunamele sunt forme care se realizează din mai multe module şi rezultă diverse sfere decorative, flori. Preferatele mele sunt zambilele. S-a întâmplat ca la un atelier de creaţie să fiu întrebată dacă florile sunt reale sau nu“, povesteşte artista. Aceasta a creat un bonsai din 1.500 de piese.

„Am muncit la acest ornament mai multe zile. Cred că pentru crearea    copăcelului decorativ am alocat cel mai mult timp. Este realizat din 1.500 de module identice care au fost asamblate cu multă migală“, spune artista.

O altă tehnică pe care o pune în practică este quiling-ul, arta de a înfăşura hârtia. „Hârtia este răsucită în asemenea mod încât se pot crea extraordinar de multe forme, de la obiecte, precum ceşcuţe, farfurii, până la  plante sau animăluţe. Întotdeauna m-am documentat singură, iar acum în momentul în care văd un produs finit, pot identifica paşii prin care a fost realizat“, a spus Sorina.

image

Printre decoraţiunile realizate de Sorina se numără şi diverse buchete de flori făcute din seminţe pe suport de bambus, aranjamente din nisip sau boluri decorative ce pot fi folosite pentriu a înfrumuseţa locuinţa sau ca şi suport pentru florile la ghiveci. 

Atelier de creaţie

Sorina Bogdan organizează periodic un atelier de creaţie în incinta centrului comercial Alba Mall.  Se adresează atât copiilot cât şi celor care sunt pasionaţi de decoraţiunile din hârtie.

„La atelier sunt bineveniţi copiii, dar şi adulţii şi persoanele vârstnice. Este un mod plăcut de relaxare şi de dezvoltare a laturii artistice care se ascunde în fiecare dintre noi“, a precizat artista. Atelierul se desfăşoară la standul Diverta din două în două săptămâni, în ziua de duminică, în intervalul orar 17.00-19.00. 

Ai un site unde pot fi văzute creaţiile tale?
S.B.: „Am încercat ca ceea ce am creat să poată fi expus şi astfel să devină sursă de inspiraţie şi pentru alte persoane. La rândul meu, m-am inspirat din ceea ce au făcut ceilalţi, dar fiecare percepe creaţia în funcţie de propria personalitate. Site-ul se numeşte rinarts.ucoz.net. Aici se pot vedea diferite ornamente realizate atât prin tehnica origami cât şi quilling. De asemenea, pot fi accesate şi fotografi din cadrul unor evenimente“.

image

Cui se adresează aceste decoraţiuni?
S.B.: „Tuturor persoanelor, indiferent de vârstă sau sex. Fiecare aranjament se poate transforma într-un cadou personalizat. Tablourile făcute din seminţe şi bambus costă între 25 şi 30 de lei, iar kusudame origami decorative sau de birou, între 10 şi 30 de lei, în funcţie de culori, modele şi hârtie“.

Ce-i place: „Îmi place armonia din mijlocul familiei şi să păstrez vie legătura între membrii ei. Pentru mine familia este baza existenţei, fiind un suport important şi un sprijin de neînlocuit. Îmi place să mă bucur de fiecare moment al existenţei. Îmi place să citesc cărţi ce ţin de domeniul spiritual. Ador grădinăritul. Îmi place să fiu corectă cu cei din jur. Consider că e important să existe un echilibru în tot ceea ce fac“.

Ce nu-i place: „Mă străduiesc să accept lucrurile aşa cum sunt ele, tocmai pentru că suntem diferiţi. Dacă există acum un lucru care să nu-mi placă, s-ar putea ca peste un anumit timp să-mi schimb părerea. Toate lucrurile sunt bune, trebuie să ştim să luăm din ele ceea ce ni se potriveşte şi ce este folositor. Mă străduiesc să nu judec pe nimeni şi nimic“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite