Alba Iulia: Şomerii din Apuseni învaţă să lucreze cu calculatorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva sute de persoane din 25 de comune vor deveni operatori date pe calculator, tâmplari sau mecanici auto. Cursurile sunt organizate în acdrul unui proiect finanţat din fonduri europene, iniţiat de două asociaţii din Alba Iulia.

Un număr 500 de şomeri din Munţii Apuseni, unii dintre ei foşti mineri, sunt recalificaţi în meserii de actualitate pe piaţa muncii. Oamenii sunt învăţaţi să lucreze pe calculator, vor deveni tâmplari universali sau vor învăţa meserii din domeniul turismului, construcţiilor, protecţiei naturii şi reparaţiilor auto. Instruirea şomerilor se va întinde pe parcursul a trei ani.

Recompensă financiară pentru cursanţi

Proiectul este derulat în 25 de comune din judeţele Alba, Cluj şi Arad, are o valoare totală de 5,9 milioane de lei, din care 98 la sută este finanţat din fonduri europene, şi este implementat de Asociaţia Albamont din Alba Iulia în colaborare cu Asociaţia AS 2001.

„Cursurile au început la 1 august cu o grupă de 20 de şomeri din Poşaga, Sălciua, Ponor şi Ocoliş care sunt învăţaţi să lucreze cu calculatorul. Durata unui curs este de cinci luni şi 20 de zile“, a spus Adriana Todorian din partea Asociaţiei AS 2001.

Toţi cursanţii vor primi la final suma de 830 de lei impozabilă ca recompensă pentru absolvirea cursului. Banii vor fi primiţi condiţionat de prezenţă şi de promovarea evaluărilor care se fac periodic de către organizatori.

image

În fiecare comună urmează să fie înfiinţate centre locale unde va fi angajată câte o persoană ce va populariza proiectul şi va cotabiliza situaţia locurilor de muncă vacante la nivel local. În schimbul acestei activităţi va fi recompensată cu suma de 330 de lei lunar.

Campanie de informare

De asemenea, un număr de 90 de persoane vor fi susţinute pentru a demara o mică afacere şi vor primi consultanţă de specialitate în întocmirea unui plan de afaceri. „Am iniţiat şi realizarea unui studiu privind oportunităţile de ocupare ale zonei şi principalele nevoi de formare, raportate la situaţia actuală. În funcţie de rezultate vom organiza cursurile din 2011 în domeniile cele mai solicitate“, a afirmat Vasile Moisă preşedintele Albamont.

Proiectul mai presupune realizarea unei campanii de informare prin prezenţa unei caravane (maşini) în 25 de târguri şi 25 de şcoli, de două ori pe an, şi realizarea unei reţele de servicii de ocupare formată din 25 de panouri cu locuri de muncă vacante.

Rodica Cărăşel are 35 de ani, este şomeră din comuna Sălciua. „M-am înscris la cursul de calculatoare pentru că vreau să îmi găsesc un loc de muncă. Am fost consultant financiar, am avut o mică afacere privată după care am fost angajată la societatea de drumuri naţionale. Sperăm să treacă perioada de criză şi să apară oportunităţi de angajare şi în zona noastră“, a spus Rodica Cărăşel.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite