Alba Iulia: Recesământul vacilor şi oilor din bătătură se face prin SMS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul gospodăriilor verificate de recenzori sunt raportate către Statistică direct din teren cu ajutorul telefonului mobil, printr-un simplu mesaj scris. În Alba au fost recenzate până acum aproape 80 la sută dintre exploataţiile agricole.

Primul recensământ agricol pe care România îl face în postura de stat membru al Uniunii Europene este interesant prin cel puţin un element. Pentru ca datele să fie prelucrare rapid, autorităţile au apelat la un sistem electronic naţional prin care sunt preluate direct din teren cu ajutorul SMS-urilor.

Raportări prin SMS, de două ori pe săptămână

În Alba, coordonatorii şi recenzorii-şefi au primit pentru recesământul agricol un număr de 203 telefoane mobile. Datele culese de pe teren de către recenzori se contabilizează la Secretariatului Tehnic Judeţean din cadrul Direcţiei Judeţene de Statistică Alba.

„Practic noi raportăm, în fiecare zi de miercuri şi vineri, printr-un SMS activitatea recenzorilor. În mesajul scris este trecut numărul exploataţiilor agricole care au fost recenzate. Eu răspund de comuna Stremţ. Până acum cei opt recenzori au analizat 1.274 din cele 1.460 de exploataţii“, a explicat recenzorul şef Valeria Muntean.

„Mesajele sunt preluate de un server şi gestionate de Secretariatul Tehnic Judeţean, din cadrul instituţiei noastre. Practic la noi ajung date referitoare la numărul exploataţiilor agricole pe care recenzorii le-au verificat. Noi folosim aceste cifre ca să analizăm ritmul în care decurge recesământul agricol în Alba“, a declarat Ana Topârceanu, directorul  Direcţiei Judeţene de Statistică Alba.  

Plătiţi pentru munca prestată

Recenzorii, recenzorii-şef şi coordonatorii sunt, în Alba,  în  număr de 950 şi au fost propuşi de consiliile locale din judeţ.  Pentru activitatea lor vor fi remuneraţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 1.375 de lei, impozitabile.

Judeţul Alba  a fost împărţit în 90 de secţii şi 747 de sectoare, iar  numărul total al exploataţiilor agricole supuse analizei  este de 122.403.  Până acum au fost verificate 79,96  la sută dintre exploataţiile agricole, deţinute de persoanele fizice şi juridice.

Recensământul General Agricol se va încheia pe 31 ianuarie 2011 şi are drept scop colectarea datelor statistice cu privire la numărul şi structura exploataţilor agricole. „Am vrea ca oamenii să fie mai cooperanţi. Unii cred că are legătură cu impozitarea, dar nu este aşa.  Datele vor fi folosite doar ca statistică, pentru strategiile viitoare privind agricultura naţională” afirmă Corneliu Georgescu, responsabil cu recesământul agricol în cadrul Direcţiei Agricole Alba.

Informaţiile culese din teren se referă la numărul de animale, exploatarea suprafeţelor de teren, sursele de apă, dotarea cu maşini şi unelte agricole, caracteristicile solului, dar şi la  destinaţia produselor agricole: consum propriu sau comercializare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite