Alba Iulia: Raul Ban apără drepturile grefierilor din trei judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raul Ban şi-a petrecut ultimii patru ani printre „munţii“ de dosare de la Judecătoria din Alba Iulia. Degetele sale au tastat soarta a mii de persoane, desigur la indicaţiile judecătorilor.

După câteva luni de activitate intensă, Raul Ban a devenit grefier de şedinţă la Judecătoria din Alba Iulia. Munca grefierului care participă la şedinţele  de judecată începe cu câteva zile înainte de proces, cu pregătirea dosarului şi ataşarea documentelor care ajung înainte deşedinţa propriu-zisă.  Timpul alocat activităţii ulterioare şedinţei de judecată poate să meargă până la maxim patru zile, în funcţie de tipul de acte care trebuie întocmie ,după cum ne explică Raul Ban.

Întocmirea unui dosar, redactarea încheierilor de şedinţă şi pregătirea proceselor presupun zile şi nopţi pierdute la birou. Tânărul spune că în timpul unei şedinţe de judecată grefierul este mâna dreaptă a judecătorului.

„Trebuie să ţii pasul cu ce spune judecătorul. Când scriem în caiet folosim foarte multe prescutări. Nu poţi să greşeşti pentru că, în definitiv, este vorba de libertatea unui om. În timpul procesului o eroare mai poate fi reparată. Când redactezi o decizie finală, nu se mai poate face nimic. După încheierea şedinţei de judecată, din totalul volumului de muncă cea mai mare parte este făcută de către grefier “, explică Raul Ban.

Prestigiu pierdut

În paralel cu munca de grefier, Raul Ban luptă şi pentru apărarea drepturilor personalului auxiliar din justiţie din judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu.  În total 204 persoane. „În ultimii ani s-a pierdut foarte mult din prestigiul acestei categorii profesionale, plus pierderile de natură salarială, de la 80 la sută din salariul magistratului, la 25 la sută acum.  În primul rând, roba neagră a grefierului a fost înlocuită printr-o Hotărâre de Guvern, cu una de culoare gri, însă în paralel cu preluarea de sarcini de la magistrat către grefier“, a mai adăugat liderul sindicatului „Grefierul“, afiliat la Federaţia „ Pro Just“

image

Tânărul spune că că cea mai bună soluţie pentru creşterea veniturilor grefierilor şi a şanselor de promovare profesională ar fi înfiinţarea unei noi categori: grefierul judiciar.

„În dezbatere este un proiect care ar trebui să se transforme într-o lege care să stabilească clar atribuţiile fiecărei categorii de personal din justiţie. În plus, noi propunem înfiinţarea unei noi categorii: grefierul judiciar. Practic acesta ar trebui să primească statutar o parte din sarcinile magistratului. Ar însemna o posibilitate de promovare în plan professional pentru grefieri şi un salariu corespunzător muncii pe care o desfăşoară “, a mai completat tânărul.

Raul Ban spune că profesia de grefier nu mai este una atractivă pentru absolvenţii de studii juridice. „Noi încercăm, prin proiectul de lege aflat în dezbatere la Ministerul Justiţiei, să recuperăm din ceea ce s-a pierdut şi să atragem oameni de calitate. În mod natural pleacă din sistem anual cam 5 la sută din personal,  tocmai datorită faptului că nu este recunoscută importanţa muncii grefierului“, a încheiat grefierul de la Judecătoria Alba Iulia.

Care este secretul unei bune colaborări dintre grefier şi judecător?
R.B. Este foarte important ca între ei să existe o relaţie de colegialitate. Acest lucru se va reflecta cu siguranţă în calitatea lucrărilor. Grefierul trebuie să ştie foarte bine cum lucrează un judecător. De aceea ar fi ideal ca fiecare judecător să lucreze cu un singur grefier. Munca trebuie să fie corect normată, pentru ca ambele părţi să aibă posibilitatea să-şi respecte termenele.

Care au fost cele mai sensibile procese la care aţi participat?

R.B. Cel mai greu îmi este la divorţuri în care sunt implicaţi copilaşi. Este destul de greu să-i vezi când trebuie să spună dacă vor să rămână cu mama sau cu tata, când ei ar vrea să stea cu amândoi

Ce-i place: „Aici o să fiu foarte scurt. Sunt adeptul următoarei sintagme «Nu cred într-un destin care cade asupra oamenilor, oricum ar acţiona, dar cred într-un destin care cade asupra lor, dacă nu acţioneaz㻓, spune grefierul.

Ce nu-i place: „Nu prea înţeleg de ce noi, grefierii, devenim interesanţi  pentru mass-media, doar atunci cand protestăm. In rest, dacă ne facem cuminţi treaba, nu suntem interesanţi. În plus, nu accept servilismul, atitudinea de supunere josnică. Nu înţeleg nici lipsa de atitudine a unor persoane, indifferent că vorbim de latura civică sau profesională “, a încheiat Raul Ban.

Născut: 4 septembrie  1977, Alba Iulia.  
Studii: Facultatea de Drept, 2002, Universitatea 1 Decembrie 1918, Alba Iulia
Familie:căsătorit, 2 copii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite