Alba Iulia: Programul „Prima casă“ menţine pe linia de plutire piaţa imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai căutate apartamente sunt în Cartierul Cetate. Terenurile de construcţii nu atrag cumpărătorii. Cel puţin zece clienţi trec zilnic pragul agenţiilor imobiliare pentru a se interesa de preţurile apartamentelor şi condiţiile de obţinere a creditelor.

După un declin accentuat în 2009 pe piaţa imobiliară din Alba Iulia se resimte o uşoară creştere a vânzărilor. Programul de creditare „Prima casă“ menţine vânzările pe linia de plutire. Cu toate acestea, procedurile de acordare a unui credit sunt stufoase.

Probleme cu băncile

„Sunt mulţi cei care vin să se intereseze de locuinţe, dar băncile se mişcă foarte greu, acordă credite abia în două-trei luni. În anul 2008 se vindea mult mai mult prin intermediul creditelor imobiliare“, a spus Nicoleta Medrea, de la agenţia Romidia. Piaţa imobiliară din oraş este susţinută totuşi de aceste credite.

„În Alba Iulia preţurile nu puteau să scadă mai mult de atât. Au ajuns sub nivelul pieţei. De la începutul anului s-a înregistrat o uşoară creştere a tranzacţiilor, cu 1-2 la sută. Programul «Prima casă» a îmbunătăţit puţin vânzările“, a spus Daniel Făt, reprezentantul agenţiei imobiliare Intermedia din Alba Iulia. Au trecere apartamentele, atât cele noi, cât şi cele vechi, dar şi casele.

image

Casele în „roşu“, cele mai căutate

„Se caută casele ieftine, cele în roşu, cu preţuri cuprinse între 40.000 şi 50.000 de euro, precum şi cele finisate, cu preţuri între 60.000 şi 80.000 de euro“, a spus Daniel Făt. Preţul apartamentelor într-un bloc nou trece de 45.000 de euro. „Dacă pentru un apartament cu două camere se plăteşte între 30.000 şi 35.000 de euro, pentru cele situate în blocuri noi, preţurile sunt destul de scumpe, încep de la 45.000 deeuro şi cresc în funcţie de dotări“, precizează Nicoleta Medrea

Albaiulienii preferă apartamentele din Cartierul Cetate, în special zona Mercur şi a stadionului municipal. „Ne-am căsătorit de curând şi vrem să ne luăm un apartament. Optăm pentru un apartament în Cetate, dar vrem să vedem dacă îndeplinim toate condiţiile pentru a obţine credit“, a spus Iulia Morar, de 27 de ani.

image

Prospectarea pieţei se face la agenţiile imobiliare, iar de aici clienţii sunt îndrumaţi spre bancă. „Avem în jur de 10 clienţi pe săptămână care vin să se intereseze despre apartamente, iar dintre aceştia, doi şi cumpără. Şi-au dat seama că preţurile nu vor mai scădea, ci din contră, vor încep să crească“, a mai spus reprezentantul Intermedia.

Nu se mai vând terenurile

În schimb, terenurile nu se mai vând. „Foarte rar avem clienţi pe acest segment. Nu se mai caută terenurile mari, pentru investiţii, ci cele care au PUZ-ul aprobat şi beneficiază de toate utilităţile. Se înregistrează şi o cerere pentru terenurile agricole, între 1.000-2000 de hectare. Cum nu avem asemenea suprafeţe, ne îndreptăm clienţii spre Arad, Timişoara, Craiova“, a precizat Nicoleta Medrea. 

Preţuri mai mici la chirii

Nivelul chiriilor este cel mai scăzut din ultimii ani. Chiria pentru o garsonieră este în jur de 100 de euro, pentru un apartament cu două camere între 150-250 euro, iar pentru un apartament cu trei camere 180-300 euro, în funcţie de dotările oferite. „Sunt proprietari care prefesă să ţină locuinţa goală decât să o închirieze pentru 100-150 de euro. Nu e un preţ mare, dacă ţinem cont că unii chiriaşi lasă în urma lor diverse stricăciuni“, a spus Daniel Făt, reprezentantul Intermedia. 

CASETĂ PREŢURI:
Garsonieră: 19.000-25.000 euro
Apartament 2 camere semidecomandat: 25.000-30.000 euro
Apartament 2 camere decomandat: 30.000-40.000 euro
Apartament 3 camere: 38.000-45.000 euro
Apartament 4 camere: 45.000-50.000 euro

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite