Alba Iulia: Cristi Popa execută mişcări spectaculoase de breakdance

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristi Popa a învăţat primele mişcări de breakdance în urmă cu patru ani. El a dansat în deschiderea evenimentului „Transilvania freerunning challenge“, prima competiţie de acest gen din România.

Profil
Născut la: 28 ianuarie 1994, Alba Iulia
Studii: elev în clasa a X-a Liceul Sportiv Alba Iulia
Familie: singur la părinţi

Cristi Popa spune că pasiunea lui pentru breakdance a pornit dintr-o joacă. „Vroiam să impresionez o fată.

Din păcate nu mi-a ieşit, aşa că am început să mă documentez serios, a început să-mi placă iar apoi am trecut la repetiţii. După trei ani în care m-am străduit foarte mult, am reuşit să execut o serie de mişcări.

image

Breakdance-ul s-a născut pe stradă, aşa că ne adunăm cu prietenii în anumite locuri din oraş şi exersăm. Mi-am luxat mâna, piciorul, dar a meritat“, povesteşte adolescentul de 17 ani. 

Eveniment inedit

Între timp a evoluat, iar în toamna anului trecut a dansat în deschiderea „Transilvania freerunning challenge“, prima competiţie de acest gen care s-a desfăşurat în România, astfel de evenimente desfăşurându-se doar în oraşe precum Viena, Londra sau Boston. La concurs care au participat peste 20 de breakdanceri din Sibiu, Deva, Orăştie, Târgu-Mureş, Cluj-Napoca, Braşov, Baia Mare, Satu Mare, Arad şi Timişoara.

image

„Breakdance este un mod de viaţă pentru mine. Am mai dansat în public, dar nu în faţa atâtor oameni ca până atunci. A fost o experienţă inedită. Din acest an, împeună cu alţi dansatori din Alba Iulia vom participa la competiţie ca şi concurenţi“, a spus Cristi Popa.  A participat şi la festivalul de breakdance „Justice B-Boy Fest“ desfăşurat la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia.

Trupă de dansatori

„Am pus bazele unei trupe de dansatori, toţi suntem pasionaţi de breakdance. Facem săptămânal repetiţii, iar acum pregătim un sincron. Vrem să participăm la următoarea preselecţie pentru «Românii au talent», care va avea loc la sfârşitul lunii martie“, a precizat adolescentul. Trupa a preluat numele de „Transilvania freerunning challenge“ şi este compusă din şapte dansatori cu vârste cuprinse între 15 şi 22 de ani.

image

Cristi consideră că pentru a executa corect anumite mişcările de breakdance e nevoie de multe repetiţii. „E nevoie de o mobilite a corpului. Nu e un simplu dans deoarece încorporează şi elemente din gimnastică, precum cele specifice calului cu mânere sau care se desfăşoară în aer. Spre exemplul «windmill» este o mişcare de învârtire pe spate şi se bazează coate, cap, spate şi omoplaţi. Este spectaculoasă şi se poate opta pentru combinaţii diverse, în funcţie de poziţionarea mâinilor.

image

Îmi place să execut «headspin», rotire în cap sau mişcarea «1990», învârtire într-o mână, menţinerea echilibrului pentru a face cât mai multe ture“, a explicat Cristi. Acesta are în plan, ca împreună cu trupa sa, să-şi mute activitatea din primâvară pe aleile din parc. „Vom avea un linoleu pe care vom dansa. Tinerii trebuie să vadă că există modalităţi de a-ţi petrece timpul liber în mod plăcut şi constructiv“, a mai spus Cristi Popa. 

Ai un model de dansator?
C.P.:
„Îmi place foarte mult cum dansează Physix, un adolescent de 17 ani din Soeul, Coreea de Sud. Dansează de la vârsta de patru ani şi poate să execute aproape toate mişcările posibile de breakdance. Este un adevărat model de perseverenţă“.

Ce planuri de viitor ai?
C.P.:
„Cel mai probabil, după absolvirea liceului, mă voi îndrepta spre Facultatea de Sport din Bucureşti sau voi alege cursurile de pantomimă, improvizaţie şi comedie din cadrul Facultăţii de actorie de la Târgu-Mureş. Am început deja să mă pregătesc în acest sens. Mama este actriţă şi mă ajută cu noţiunile fundamentale. Nu ştiu exact pentru ce domeniu voi opta, dar ceea ce este o certitudine e faptul că nu vreau să îmbătrânesc în România. Ţara noastră nu oferă perspective de viitor tinerilor, nu li se oferă şansa de a-şi dovedi calităţile“.

image

Ce-i place: „Ca oricărui adolescent, îmi place să ies afară cu prietenii sau să mergem la diferite petreceri, iar în momentele cele mai puţin aşteptate să facem câteva mişcări de breakdance. Îmi place şcoală, chiar dacă din anumite puncte de vedere este restrictivă. Îmi place sportul, în special înotul, ciclismul, skateboardul. Când am timp, joc şah. Mi-ar plăcea ca-n fiecare zi să fie vară“.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii care-ţi critică munca, fără a avea habar despre acest concept. Nu-mi plac persoanele care nu-şi dau silinţa şi nu-şi duc la bun final obiectivele. Nu-mi place iarna, frigul şi zăpada, deoarece te împiedică să faci anumite activităţi“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite