Alba Iulia: Poarta a V-a a Cetăţii va fi redată circuitului turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Norvegiei a vizitat amplasamentul istoric pentru a vedea stadiul lucrărilor . Finanţarea în valoare de 2,5 milioane de lei a fost asigurată prin parteneriatul financiar „Spaţiul Economic European“, adminisitrat de Regatul Norvegiei alături de Islanda şi Lichtenstein.

Lucrările la Poarta a V-a a Cetăţii Alba Carolina se apropie de finalizare. Ambasadorul Norvegiei în România, Oystein Hovdkinn, a participat astăzi la o vizită de lucru pentru a vedea stadiul proiectului. Lucrările pentru reabilitarea monumentului au fost finanţate prin parteneriatul „Spaţiul Economic European“, adminisitrat de Regatul Norvegiei şi din care mai fac parte şi Islanda şi Lichtenstein.

image

„Putem spune că restaurarea este aproape terminată. Trebuie doar să se mai achiziţioneze mobilierul urban şi elementele de iluminat. Termenul de finalizare a lucrărilor este luna decembrie“, a spus Cosmin Suciu, reprezentantul Grupului Corint, firma care administrează „Traseul celor trei fortificaţii“.

„Banii norvegieni au fost bine investiţi“

Prezent la faţa locului, ambasadorul Norvegiei în România s-a declarat mulţumit de modul în care a fost restaurată Poarta a V-a. „Sunt mulţumit să văd cât de bine s-a derulat şi dezvoltat proiectul. Sunt bucuros să văd că banii norvegieni au fost bine investiţi“, a spus Oystein Hovdkinn.

Poarta V

Acesta s-a aflat pentru prima data la Alba Iulia. „Sunt impresionat de frumuseţea oraşului şi unicitatea Cetăţii. Cred că este una dintre cele mai mari atracţii turistice din România şi Europa. Voi vorbi şi voi prezenta acest proiect norvegienilor şi sper să atargem turişti din ţata noastră la Alba Iulia“, a mai spus ambasadorul Norvegiei în România.

Inclusă în „Traseul Porţilor“

Lucrările de restaurare a Porţii a V-a au început în luna aprilie. Până atunci, poarta care se află în curtea Grădiniţei nr. 8 din Alba Iulia, a fost blocată cu un zid de cărămidă.

Poarta va fi inclusă, ulterior, în circuitul turistic denumit „Traseul Porţilor“, care cuprinde primele cinci porţi ale Cetăţii. Pentru ca acest circuit să fie finalizat mai este nevoie şi de restaurarea Porţii a VI-a, aflată la aproximativ 100 de metri distanţă de Poarat a V-a, în zona de vest a monumentului de arhitectură. Monumentele au rămas ascunse privirii albaiulienilor timp de aproape 50 de ani. Ambele au fost închise circulaţiei în anii ’60.

image

Primarul Oraşului Alba Iulia speră ca Regatul Norvegiei să susţină şi reabilitarea Porţii a VI-a. „Sper ca anul viitor să demarăm lucrările la Poarta VI şi să finalizăm drumul regal, adică să refacem traseul pe care a fost primit Ferdinand în Cetatea Marii Uniri. Cred că şi acest proiect va fi demarat prin Ministerul Culturii şi statul norvegian“, a spus Mircea Hava.

Regatul Norvegiei finanţează şi un proiect al Albamontul „Managementul eficient al zonelor protejate din munţii Apuseni”, unde are o contribuţie de peste 420.000 euro.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite