Alba Iulia: Piaţa imobiliară resuscitată de studenţii aflaţi în căutarea unei chirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începerea anului universitar „relansează“ piaţa imobiliară grav afectată de criza financiară. Numărul solicitărilor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a crescut, în opinia agenţilor imobiliari.

Studenţii caută libertate, iar gazda nu mai este la modă de ceva vreme. Cei care prind un loc în cămine plătesc 90 (fără taxă) sau 100 lei (cu taxă) pe lună în timp ce studenţii chiriaşi ajung să cheltuie şi de 3 ori mai mult. Din cei aproximativ 6.000 de studenţi ai Universităţii „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia cea mai mare parte provin din Alba Iulia sau localităţi din judeţ.

Cazare în cămine pentru 30 la sută dintre studenţi

Doar 836 dintre aceştia vor fi cazaţi anul acesta în cele patru cămine studenţeşti din Alba Iulia, iar din numărul total de locuri 202 sunt rezervate cazurilor speciale (bursieri, teologi, cazuri sociale). Raportat la niveul studenţilor care au nevoie de cazare, procentul celor care obţin locuri în cămine este de aproximativ 30 la sută.

Restul studenţilor care nu locuiesc în Alba Iulia optează în fiecare an pentru chirii pe care le împart între ei. „Eu stau de doi ani în chirie cu încă două colege într-un apartament cu trei camere. Ficeare plătim 250 lei plus cheltuielile aferente utilităţilor. În total lunar ajungem la 400 lei. Dacă mai punem mâncarea, telefoane, cablu, ajungem lejer la 700 lei“, a spus Anamaria Rus, studentă, 21 ani, din Câmpeni.

Părinţii sunt cei care îi susţin material pe tinerii studenţi. „Familia îmi achită lunar taxa pentru cămin şi îmi dă cam 300 lei bani de buzunar. Căminul a fost cea mai ieftină modalitate de a trăi în Alba Iulia“, a spus Ionuţ Damian, 22 ani, din Cugir.

Creşteri simbolice de preţ

Cererile la agenţiile imobiliare din Alba Iulia pentru chirii au crescut cu până la 20 de procente în ultima lună. „În general studenţii preferă apartamentele cu 2 sau 3 camere pentru că astfel îşi împart cheltuielile. Pentru un astfel de apartament chiria lunară ajunge să coste de la 150 euro până la 250 euro, în funcţie de condiţiile oferite“, a spus Daniel Făt, agent imobiliar al Agenţiei Intermedia.

Acesta susţine că preţurile au crescut simbolic în această perioadă. „Fiecare om care dă spre închiriere un apartament sau o garsonieră speculează momentul şi mai adaugă 10-20 euro, dar nu mai mult“, a completat agentul imobiliar. Dacă unele agenţii sunt mulţumite de comisioanele ce le revin din chirii, adică jumătate din preţul chiriei pe prima lună, altele rămân la partea de vânzare.

„Studenţii au început să caute chirii, dar pentru o agenţie nu este rentabil să umble pentru acest gen de contract. E o cheltuială pe care greu o recuperezi“, a spus Nicoleta Medrea, agent imobiliar la Romidia.

Pentru cei care se ocupă de aceste contracte afacerile merg bine pentru moment. „Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, numărul celor care caută chirii a crescut cu aproximativ 10 procente“, a spus Daniel Făt.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite