Alba Iulia: Pacienţi trimişi la investigaţii RMN în alte judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma care deţinea aparatul RMN la Spitalul Judeţean a renunţat la colaborare după un proces între cele două părţi. Bolnavii din Alba care au nevoie de o investigaţie mai detaliată la cap sau la coloana vertebrală vor fi nevoiţi să meargă la Cluj-Napoca, Sibiu sau Arad pentru o analiză RMN.

Aparatul care funcţiona în Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba aparţinea firmei RMN Diagnostica SRL Sibiu, care a evacuat spaţiul închiriat în spital după un conflict juridic cu administraţia unităţii medicale. Firma din Sibiu care deţinea aparatul a fost acţionată în judecată de către conducerea spitalului pentru neplata chiriei şi a utilităţilor pentru spaţiul închiriat.

„Judecătoria Alba Iulia ne-a dat câştig de cauză şi în acest fel am recuperat sumele restante. Pacienţii care trebuie investigaţi la RMN (rezonanţă magnetică nucleară) vor primi trimitere pentru spitalele din centrele universitare. Vom discuta cu conducerea Consiliului Judeţean pentru a vedea dacă se poate să aducem un alt aparat în spital“, a spus Doru Drăgan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba. Banii recuperaţi se ridică la peste 20.000 de lei.

Bolnavii cu scleroză multiplă, cei mai afectaţi

La RMN-ul din Alba Iulia se făceau lunar câteva zeci de investigaţii, în funcţie de fondurile care erau alocate de la Casa de Asigurări de Sănătate Alba. Cei care doreau să facă investigaţia pe banii lor trebuiau să scoată din buzunar 300 de lei pentru o consultaţie. Şeful laboratorului de radiologie din cadrul spitalului din Alba Iulia, medicul Dan Crainic, care efectua şi investigaţiile RMN, spune că aparatul era folosit mai ales pentru determinarea afecţiunilor reumatice. „RMN-ul este practic dedicat investigaţiilor la coloană. O parte dintre afecţiuni pot fi depistate pe computerul tomograf, dar sunt şi tumori sau alte boli care nu se văd decât prin rezonanţă magnetică nucleară“, a spus medicul.

Cei aproximativ 80 de pacienţi cu scleroză multiplă din judeţul Alba sunt printre bolnavii cei mai afectaţi de lipsa acestui aparat.„Anual trebuie să ne facem un examen RMN pentru a vedea evoluţia bolii. În condiţiile în care aparatul era la Alba Iulia programarea se făcea relativ uşor, iar costurile erau mai mici. În alte oraşe ne programează peste câteva luni şi trebuie să plătim 700 de lei dacă este nevoie de un examen şi la craniu şi la coloană. La aceasta se adaugă şi costurile drumului“, a spus Dragoş Zaharia, bolnav de scleroză multiplă şi preşedinte al asociaţiei Speromax Alba Iulia


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite