Alba Iulia: PREMIERĂ Autobuzele de călători sunt anunţate prin comandă vocală (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul vocal din Alba Iulia este singurul din ţară instalat în staţiile de autobuze pentru anunţarea timpilor de aşteptare. Călătorii sunt anunţaţi cu trei minute înainte de sosirea mijlocului de transport în comun în staţie. Comanda vocală funcţionează în paralel cu afişarea timpilor de aşteptare pe panourile electronice existente în fiecare staţie.

Sistemul audio a fost instalat de Societatea de Transport Public pe liniile de transport în comun din Alba Iulia, în premieră, la nivel naţional. Aparatura electronică este funcţională deocamdată, în regim experimental, în staţia de pe strada Macului din Alba Iulia.

Sistem de informare audio

Practic sistemul „voice box“ instalat în tabela electronică are memorate codurile autobuzelor care tranzitează această linie. Mai exact datele de identificare a mijlocului de transport în comun, inclusiv numărul de înmatriculare. Călătorii sunt atenţionaţi cu trei minute înainte de venirea autobuzului în staţie. Sunetul se repetă apoi din minut în minut, până la oprirea mijlocului de transport.

„Deocamdată funcţionează în regim experimental, dar într-o lună va fi montat în toate staţiile tranzitate de autobuzele Societăţii de Transport Public. Aparatura are în memorie date pentru 10 autobuze,  precum ID-ul şi numărul de înmatriculare. Călătorul va fi informat despre primele două autobuze ce ajung în staţie şi despre timpul de aşteptare şi evident află linia pe care merge maşina. Ca să-i liniştesc pe cei care s-ar putea gândi la poluare fonică, le transmit că volumul sistemului audio se reglează automat în funcţie de ora din zi şi din noapte, ca să nu fie deranjant. “, a spus pus Stelian Nicola, directorul Societăţii de Transport Public.

Investiţia este suportată integral de firma de transport în comun. Fiecare sistem costă aproximativ 200 de euro. „Noi sperăm să atragem cât mai multe persoane spre transportul în comun, elevi, studenţi şi nu numai.  Pentru asta facem toate eforturile ca cei care urcă odată în autobuzele noastre să mai vină şi a doua oară. Practic vrem ca omul să se simptă cât mai confortabil, de la statul pe scaun până la achiziţionarea biletului“, a completat Stelian Nicola.

În plus, călătorii pot vizualiza timpul real în care va ajunge autobuzul în staţie, prin intermediul panourilor electronice, existente în fiecare staţie. Şi asta graţie unui sistem de monitorizarea a autobuzelor prin GPS.

SMS-ul a înlocuit biletul

Şi sistemul de achiziţionare a biletelor prin SMS s-a bucurat de mare success. În doar cinci luni de la lansare, călători au ales în peste 16.200 de cazuri să să se folosească de telefonul mobil. Practic, călătorul trimite, după ce urcă în autobuz,  un mesaj scris simplu, fără text, la numărul  special 7585, valabil în reţelele Orange şi Vodafone.  În câteva secunde primeşte informaţii despre data şi ora emiterii biletului, durata validităţii şi un cod care permite controlorilor să combată  fraudele.

Tehnica modernă  a înlocuit integral şi abonamentele clasice cu carduri magnetice, care trebuie validate la fiecare călătorie cu autobuzul. Investiţia a fost de 300.000 de euro.

Cifrele transportului în comun prin STP
Nr. călătorii/lună - 1.723.700, din care:
-pe bază de bilet - 207.000 călătorii
-prin SMS-16.200
-pe bază de abonamente - 1.516.700 
-autobuze-72

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite