Alba Iulia: Ovidiu Ţăran, solistul vocal ce cântă la patru instrumente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ovidiu Ţăran îşi petrece cel puţin opt ore pe zi în sala de studiu pentru a aprofunda muzica, marea lui pasiune. Este elev în clasa a X-a a Liceului de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia la clasa de nai coordonată de Alexandru Pal.

Născut la: 5 iulie 1994, Alba Iulia
Studii: Elev în clasa a X-a a Liceului de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia
Familie: singur la părinţi

Ovidiu Ţăran a urcat pe scenă la vârsta de 9 ani, pe vremea când făcea parte din Ansamblul „Plăişorul“ din Săliştea. De atunci, muzica a devenit o permanentă în viaţa sa. Învăţătorul din satul bunicilor l-a învăţat să cânte la acordeon, iar mai apoi a început să studieze orga cu Cristi Şuşman în cadrul Palatului Copiilor din Alba Iulia.

„Naiul este instrumentul meu de suflet. Am ales să merg pe această cale ambiţionat de dificultatea cu care se interpretează piesele. Este important să transmiţi în acelaşi timp publicului sentimentele trăite. Este cel mai pretenţions instrument“, spune tânărul care dedică zilnic cinci ore studiului la nai. Este conştient că o zi în care nu exersează înseamnă un regres de alte trei zile.

Exersează dimineaţa înainte de şcoală

„Mă trezesc în fiecare dimineaţă la ora 5,30 şi merg mai repede la şcoală pentru a exersa înainte de a începe cursurile. Am nevoie de linişte pentru a mă concentra. Îmi doresc să merg pe această cale şi să ajung o mare valoare pe scena muzicală din şară, şi, de ce nu, cea internaţională. Modelul meu este naistul Gheorghe Zamfir“, spune instrumentistul. De fiecare dată cântă cu plăcere la nai „Doina de la Vişina“, „Doina lui Petru Unc“ şi hora

„De când m-a aflat lumea“. Anul trecut s-a clasat pe podium la concurs de folclor „Cântec străbun“. Cântă la un instrument ce a fost comandat special la Bucureşti, la atelierul meşterului Ioan Preda, renumit pentru că face cele mai bune naiuri din bambus.

Ovidiu Ţăran face parte din taraful liceului unde cântă la acordeon şi nai, dar interpretează şi piese populare. „În această vară, am fost invitaţi să susţinem un concert în Austria, la Viena. Aştept cu nerăbdare acest eveniment, va fi primul spectacol dat peste graniţele ţării“, a spus Ovidiu Ţăran.
Interpret de muzică populară

De patru ani, Ovidiu face şi cursuri de canto popular sub supravegherea strictă a interpretei Leontina Fărcaş în cadrul Centrului de cultură „Augustin Bena“.  Face pregătiri două-trei ore pe zi. Calităţile sale vocale au fost recunoscute la nivel naţional în cadrul Festivalului „Felician Fărcaşiu“ unde a obţinut premiul special al juriului. După absolvirea liceului, Ovidiu vrea să studieze la Conservatorul din Bucureşti şi să urmeze un doctorat în domeniu.

Ai avut apariţii tv?
O.T.: „Am participat împreună cu Ansamblul Augustin Bena la o emisiune realizată de postul naţionalde televiziune în Parcul Cişmigiu din Bucureşti, precum şi la posturi de muzică populară.  De asemenea, în unele concursuri am avut onoarea să întâlnesc personalităţi ale folclorului popular, precum Mărioara Murărescu, Gheorghe Oprea, Mariana Anghel, Nineta Popa sau Eliza Stan“.

Cine sunt  susţinătorii tăi?
O.Ţ.: „În primul rând familia, şi vreau să le mulţumesc din suflet pentru sprijinul acordat. Tata m-a îndrumat spre muzică, mă susţine, îmi dă sfaturi şi este cel mai obiectiv critic al meu. Mama mă susţine din punct de vedere financiar, lucrează în străinătate pentru a mă ajuta să-mi îndeplinesc visul. Am şi foarte mulţi prieteni care mă susţin în ceea ce fac. Majoritatea colegilor de şcoală mă admiră şi sunt mândrii de mine, dar sunt şi unii invidioşi “.

Ce-i place: „Îmi place sportul pentru că dezvoltă organismul  şi în acelaşi timp mă relaxează. În fiecare zi petrec o oră în sala de antrenamente. Îmi place să interacţionez cu oameni inteligenţi şi cu caracter. Îmi place să-mi petrec puţinul timp liber la ţară, în mijlocul naturii, la bunicii mei de la Săliştea“.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii mincinoşi, care nu-şi respectă cuvântul dat. Nu agreez lipsa de pinctualitate.  Joc uneori fotbal, dar nu îmi place să asist la meciuri sau să le urmăresc la televizor, deoarece mi se pare o pierdere de timp. Nu îmi place să am de-a face cu lucruri sau persoane plictisitoare“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite