Alba Iulia: Octavia Toader îmbină dansul popular cu teatrul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Octavia Toader este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia. Pe lângă studiu este implicată într-o serie de activităţi extraşcolare. Adolescenta cântă la vioară şi pian, iar în acelaşi timp promovează tradiţiile populare româneşti.

Născută la: 19 martie, 1992, Alba Iulia
Studii: elevă în clasa a XII-a a Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia
Familie: un frate mai mare


După ce a studiat opt ani vioara şi patru ani pianul în clasele generale la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia, Octavia Toader a schimbat total macazul şi la liceu s-a îndreptat spre profilul matematică-informatică.

„Am considerat că această specializare îmi oferă mai multe posibilităţi pe viitor şi am decis să las muzica pe plan secundar. În scurt timp mi-am dat seama că am nevoie să păstrez legătură cu domeniul artistic, iar acest lucru s-a realizat în momentul în care am aflat că la Centrul «Augustin Bena» se face preselecţie pentru dansatori profesionişti“, a povestit adolescenta.

image

Octavia (foto dreapta), alături de dansatorii Ansamblului „Augustin Bena“.

Dansează „Crihalma“, fecioreasca fetelor

Ştie să danseze dansuri populare specifice din zona Arieşului, Mureşului, Someşului, Banatului şi Oaşului. Preferatul ei este Crihalma, o suită de dansuri jucată doar de fete. „Este denumit şi «Fecioreasca fetelor» şi se axează pe bătăi din picioare şi pinteni, adică lovitura călcâi în călcâi. Este un dans mândru care impune o ţinută fizică pe măsură. Portul specific acestui joc este un costum tradiţional negru cu alb, iar în păr, în loc de batic, tinerele poartă o floare roşie“, a spus Octavia. 

image

Împreună cu Ansamblul din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena“ din Alba Iulia a participat la o serie de spectacole în toată ţara. „Cel mai mult mi-a plăcut la concursul internaţional de folclor «Hercules» de la Băile Herculane din 2009. Am participat ca şi invitaţi şi am luat parte la un schimb de experienţă. Îm amintesc că noi i-am învăţat pe dansatori paşi specifici din zona Ardealului, iar la rândul nostru, am exersat mişcări jucate în Banat“, a povestit Octavia.

Activează în trupa de teatru a liceului

Încă din primul an de liceu, Octavia Toader face parte din trupa de teatru „Batista cu eter“, coordonată de profesoara Ileana Corodean. De-a lungul timpului a jucat o serie de roluri diversificate, inclusiv masculine. Ultima piesă pusă în scenă este tragedia «Deşteptarea primăverii», de Frank Wedeking, în care a interpretat-o pe Wendla,  personajul principal. 

image

 „Este povestea unei adolescente care se îndrăgosteşte, rămâne însărcinată, părinţii nu acceptă situaţia, fata face avort şi moare. Este un rol deosebit care exprimă realitatea unei societăţi ce ţine cont de etichetă şi prejudecăţi“, a spus eleva.

În ce alte activităţi eşti implicată?
O.T.: „Încă din primul an de liceu fac parte din Clubul de turism «Perpedes HCC». M-am implicat în activitatea clubului şi acum sunt vicepreşedinte. Am organizat diverse expediţii  şi drumeţii în zonele învecinate, la Râmeţ, Cheile Turzii sau Padiş. Împreună cu membrii clubului am luat parte la o serie de acţiuni de ecologizare organizate în colaborare cu primăria şi Consiliul Judeţean Alba.

image

Am participat şi la plantări de copaci, bunicul meu are o vorbă «Câţi ani ai, atâţia copaci să plantezi». Cred că am trecut de această cifră. Mă bucură faptul că tinerii sunt receptivi faţă de problemele de mediu şi că apreciază natura“.

Ce planuri de viitor ai?
O.T.: „Vreu să urmez coregrafia la facultatea din Târgu-Mureş. Există o probă eliminatorie de cinci dansuri diferite ca stil. Nu cred că voi întâmpina probleme“.
 
Ce-i place: Îmi plac melodiile ritmate, în special cele interpretate de Cătălin Haşa. Am dansat de zeci de ori pe melodia «Ce mi-i drag mie pe lume». Îmi place sportul. Joc baschet în echipa liceului pe postul de extremă stângă. În ultimii doi ani, echipa noastră a ocupat locul doi în cadrul campionatului judeţean. Îmi place rusa şi turca. Vreau să studiez rusa pentru a dialoga cu bunicul meu, care vorbeşte fluent această limbă. Ador florile, mai ales cele parfumate şi viu colorate.

Ce nu-i place: Nu-mi plac anumite activităţi casnice, iar printre acestea se numără călcatul rufelor. Una dintre materiile mai puţin preferate este chimia. Nu îmi place să mă trezesc dimineaţa devreme. Nu-mi place că tinerii nu se mai interesează de lucrurile ce ţin de spiritualitatea umană, nu mai cred în religie“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite