Alba Iulia: Nicolae Plută insuflă tinerilor dragostea pentru folclor şi tradiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Plută cântă de când se ştie, iar talentul mărturiseşte că l-a moştenit din generaţie în generaţie. Este profesor la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia unde îi învaţă pe elevi ce înseamnă muzica tradiţională

Data şi locul naşterii: 13 septembrie 1979, Alba Iulia
Studii: Academia de Muzică „Gheorghe Dima“, Cluj Napoca, Facultatea de studii teoretice
Familie: căsătorit, 2 copii


Din acest an predă şi ansamblu folcloric, iar postura de profesor îl prinde bine, învaţă în fiecare zi alături de elevii săi. „Cine spunea cândva: «Învăţând pe alţii, înveţi chiar tu...» avea dreptate! Din 2005 până în acest an, am predat cântul popular sau muzica tradiţională. Încercând să învăţ, să îndrum, am învăţat la rândul meu multe lucruri legate de cânt, de adevărata tradiţie, de particularităţile zonelor de unde fiecare copil venea, de adevăratele comori ale cântului popular pe care nu le poti descoperi decât căutând, culegând, ascultând“, a afirmat profesorul.

Nicolae Plută a fost elev al aceluiaşi liceu, iar astăzi ori de câte ori i se oferă ocazia, urcă pe scenă pentru a cânta publicului. Prima sa apariţie însemnată în public a avut loc în 2005 la Concursul „Strugurele de Aur“. „Acolo am avut ocazia să experimentez cu adevărat trăirile pe care mi le «promisese» în primii ani de studenţie, la academia de muzică, interpretul Ioan Bocşa, profesor de folclor pe vremea aceea“, şi-a amintit Nicolae Plută.

Atunci a obţinut premiul special al juriului. Pentru tânărul muzician a urmat apoi concursul „Ion Cristoreanu“ de la Triteni, Cluj, unde s-a clasat al treilea, după care s-a dedicat învăţământului şi doar ocazional scenei.

Nicolae Plută mărturiseşte că a crescut cu muzica lui Drăgan Munteanu şi Ioan Bocşa. A făcut parte din  generaţia tarafului „Crăişorii munţilor“, condus de regretatul Valentin Fărcaş, „Simţind muzica autentică a tarafului şi fiind aproape de profesorii instrumentişti dedicaţi întru totul aflării filonului autentic popular, au fost cele mai bune exemple şi experienţe pentru mine. Am avut  ocazia să cunosc aceşti mari interpreţi de la care am învăţat. Şi totuşi, eu încerc să-mi formez «drumul» meu, să fiu eu, să nu copiez pe nimeni“, a completat artistul albaiulian.

Mai există oameni care să aprecieze folclorul?

N.P.: „Trăim într-o lume unde «autenticul» îl găsim undeva într-o mare nebuloasă şi este îmbucurător că mai există oameni cărora le pasă de lucrul acesta. Aceşti oameni fac tot posibilul ca tradiţiile şi obiceiurile, cu adevărat autentice, să treacă proba timpului. Şi chiar există aceşti oameni, cărora noi, cei ce apreciem folclorul cu tot ce înseamnă el, le mulţumim. Din fericire, chiar dacă trăim vremuri grele din punct de vedere economic şi cultural, încă mai există acel public care savurează ceea ce avem noi de oferit, cei ce cântăm din suflet pentru suflet!“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite