Alba Iulia: Nicolae Haj dă formă pietrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Sabin Haj este pasionat de sculptură şi a realizat o serie de statuete şi busturi inspirate din antichitate. Pe lângă aceasta, crează bijuterii din aur brut şi pietre preţioase.

Profil
Născut la: 15 ianuarie 1985, Alba Iulia
Studii: Liceul economic „Dionisie Pop Marţian“ Alba Iulia
Familie: necăsătorit

Nicolae Sabin Haj este unul dintre tinerii care nu au avut nevoie de profesori şi ore de specialitate pentru a deveni priceput în domeniul său. Pasionat de istoria antică şi artă, Nicolae Haj a învăţat singur să sculpteze în piatră. A realizat numeroase obiecte decorative, statuete, busturi, care au ajuns fie în localităţi importante din ţară, fie au luat drumul străinătăţii.

image

„De mic copil am fost pasionat de istorie, iar în Partoş, zona în care locuiesc, s-au făcut diferite descoperiri istorice. Am fost fascinat de acest lucru. Încă de pe clasa a VI-a, am avut onorea să-l cunosc pe arhitectul Ioan Străjan, care a avut o influenţă deosebită asupra mea. Mai târziu, mi-am dorit să realizez şi eu obiecte asemeni celor descoperite de arheologi. Aşa a început totul. M-am documentat singur şi am învăţat în timp. Din resturile de piatră de calcar sau marmură provenite de la construcţile antice, am dat formă diverselor figurine, capete de romani, statuete, basoreliefuri“, povesteşte Nicolae Haj.

image

Spune că sculpturile sale au ajuns la diverşi pasionaţi de artă atât din ţară, cât şi din străinătate. „Unele opere realizate seamănă foarte bine cu piesele antice originale. Ele sunt date cu patină, adică cu o substanţă care le oferă acel aspect de vechi. Eu le dau cu o soluţie facută din piatră de calcar, vin, pământ şi cenuşă“, a precizat Nicolae Sabin Haj.

image

Tânărul a realizat şi lucrări de dimensiuni mari. Printre acestea se numără şeminee şi fântâni arteziene.„Una din cele mai mari lucrări este o fântămă arteziană creată pentru o pensiune din Pianu de Jos. Am lucrat timp de două luni la ea. În vârf are un înger care ţine în braţe un peşte  din a cărui gură ţâşneşte apa, care cade într-un bazin realizat din piatră cioplită rustic. Acest prim bazin se sprijină pe un picior format din patru tritoni, zeităţi din mitologia greacă, şi conduce apa în bazinul de bază, care are formă de scoică şi este susţinut de patru sirene“, a detaliat sculptorul.

Face bijuteri din aur brut

Pe lângă sculpturi, Nicolae Haj s-a specializat în confecţionarea de bijuterii din metale preţioase. Lucrează într-un mic atelier, iar tehnica modelării a învăţat-o de la un tehnician dentar.

image

„În urmă cu doi ani am văzut un reportaj la tv în care se arăta că în zona Cetăţii Romula de la Dunăre se găsesc pietre preţioase, respectiv camee, geme. Am făcut o vizită acolo şi am cumpărat de la un localnic nişte astfel de pietre. Am făcut singur modelele în ceară, am dat formă aurului brut şi am montat pietrele“, a spus albaiulianul.



Cine sunt clienţii dumneavoastră?
N.H.:
„În principiu sunt persoane iubitoare de artă şi de frumos sau colecţionari. În cazul bijuteriilor sunt şi oameni cu o situaţie financiară bună“.

image

Ce planuri de viitor aveţi?
N.H.:
„Am primit o ofertă din partea unui renumit scultptor din Italia de a lucra în atelierul său. Este vorba despre Carlo Bajana, artist ce lucrează pentru Vatican. Majoritatea lucrărilor sale sunt în bronz. Nu ar fi foarte greu pentru mine să deprind această tehnică. Modele sunt făcute în lut, după care se realizează mulajul şi se toarnă bronzul. E o ofertă interesantă, dar nu m-am decis încă să-i dau sau nu curs. Şi aceasta deoarece am vizitat Italia şi nu mi-a plăcut foarte mult mediul de acolo.“

Ce-i place: „Îmi place frumosul în toate formele sale. Îmi place starea pe care o conferă liniştea naturii. Îmi place cercetarea, documentarea pe diferite teme. Sunt un autodidact. Mă pasionează istoria dacilor şi implicit istoria poporului român. Acest lucru reiese şi din sculpturile realizate. “

Ce nu-i place: „Nu îmi place batjocura de ţară. Nu pot fi de acord cu doleanţele celor din Ţinutul secuiesc. Nu îmi place faptul că suntem catalogaţi peste hotare ca nişte oameni «de jos», indiferent de calităţile pe care le-am avea.“


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite