Alba Iulia: Muzeul ascuns din Războieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoricii şi arheologii nu au dat prea mare importanţă zonei, fie din lipsă de resurse financiare, fie din lipsă de timp. Vestigii de mii de ani scoase întâmplător la suprafaţă sunt depozitate în şcoala din sat.

Războieni unul dintre puţinele locuri din România unde vestigiile vechi de mii de ani sunt scoase la suprafaţă întâmplător, de plugul tractoarelor ce ară pământul.

Muzeu în cabinetul de istorie

Pe teritoriul satului se află ascuns la mai puţin de jumătate de metru adâncime un castru roman care poate rivaliza ca mărime cu cel din Alba Iulia, fosta capitală a provinciei romane Dacia. Zona castrului este acoperită de terenuri agricole.

Printre puţinii care s-a ocupat de „recoltarea“ vestigiilor găsite întâmplător, interpretarea şi depozitarea acestora este profesorul de istorie Pantilimon Popovici, cu o vechime de 35 de ani la Şcoala Generală din Războieni. Cabinetul acestuia este un veritabil muzeu şi cuprinde zeci de obiecte colectate de el sau de elevii săi în decursul anilor.

„Dovezi materiale de o mare varietate arheologică cu ar fi ceramică, inscripţii, unelte din piatră, adunate într-o bogată colecţie, adăpostită în localul şcolii, depun mărturie pentru un trecut al localităţii din care nu lipseşte nici una din epocile consacrate ale istoriei. Peste straturi de locuire provenind din preistoria localităţii se suprapune antichitatea prezentă printr-o impresionantă aşezare civilă şi militară romană“, a spus profesorul Povovici.

image

Coloană romană în zidul undei clădiri

Materialul arheologic de provenienţă romană conturează o aşezare antică situată în centrul provinciei Dacia Traiană, între coloniile Apulum (Alba Iulia) şi Potaissa (Turda), pe cunoscuta „via Traiana“, intrată în conştiinţa comunităţii locale până azi sub numele de „Drumul lui Traian“.

Batavii la Războieni

Profesorul Pantilimon Popovici leagă istoria comunităţii locale şi de strămoşii olandezilor, batavii. „Pe o inscripţie descoperită în 1993 de arheologii francezi în Siria este prezent numele unui centurion roman Aelius Verecundinus, «natus in Dacia Ad Batavos», adică «născut în Dacia La Batavi».

Toponimul «La Batavi» este foarte probabil numele vechi al localităţii Războieni Cetate. În castrul roman de aici este atestată în 40 de ştampile pe ţigle şi cărămizi trupa de cavalerie «Ala I Batavorum Milliaria»“, a completat profesorul.

Era cea mai importantă trupă de cavalerie din provincia Dacia romană şi avea misiunea de a apăra un sector important din graniţa provinciei, dar şi exploatările de sare de la Salinae (Ocna Mureş), aflate la trei kilometri distanţă. Rămăşiţe ale trecutului istoric pot fi văzute peste tot în sat.

Două vechi coloane romane au fost zidită de un grof maghiar într-o clădire aflată acum în pericol de prăbuşire. Deşi au aproape 2000 de ani, coloanele s-au păstrat mult mai bine decât materialele de construcţie tradiţionale.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite