Alba Iulia: Prostituatele, datoare cu o lună de muncă pentru Primărie
016 prostituate care au „muncit“ pe şoseaua de centură a municipiului Alba Iulia au de prestat 800 de ore de muncă în folosul comunităţii, pentru că nu şi-au plătit la timp amenzile pentru practicarea prostituţiei.
În topul datornicilor către bugetul local al Primăriei Alba Iulia sunt tinerele care oferă servicii sexuale.
Alternativă: o lună de muncă sau 260.000 de lei
16 prostituate din Alba Iulia au contabilizat în ultimii doi ani 420 de amenzi, în valoare de 260.000 de lei, pe care trebuie să le achite la bugetul local. Suma reprezintă aproape 20 la sută din valoarea amenzilor care trebuiau plătite în 2010 către Direcţia de Taxe şi Impozite Locale.
„Este aproape imposibil să recuperăm aceste sume, care nu sunt de neglijat. Numeric nu sunt foarte multe prostituate care figurează în baza noastră de date ca rău platnice, dar numărul şi valoarea amenzilor este foarte mare. De cele mai multe ori nu sunt găsite la domiciliu. Nu sunt puţine prostituate care au buletine fără adresă, aşa că nici măcar nu avem unde să lăsăm somaţia de plată“, a precizat Remus Corcheş, directorul adjunct al Serviciului de Taxe şi Impozite Locale Alba Iulia.
Cum sumele nu au fost plătite, prostituatele ar putea ajunge direct de pe centua oraşului la măturatul străzilor sau la întreţinerea spaţiilor verzi. Pentru amenzi ce depăşesc suma de 260.000 de lei, tinerele amendate pentru practicarea prostituţiei care nu şi-au plătit amenzile ar trebui să presteze aproximativ 800 de ore de muncă.
Un singur plătitor
În total, cerşetorii, prostituatele, amatorii de scandaluri sau de furturi de fier vechi au de achitat către bugetul local al municipiului Alba Iulia amenzi de aproape 825.000 lei. Practic 900 de persoane ar trebui să presteze aproape 45.000 de ore de muncă în folosul comunităţii.
„Până acum o singură persoană citată în instanţă şi-a achitat două amenzi de 500 de lei pentru furt de fier vechi. Suma a fost plătită înainte ca instanţă să dispună comutarea amenzii în muncă în folosul comunităţii“, a adăugat Remus Corcheş
La nivelul judeţului Alba, juriştii Inspectoratului de Poliţie au trimis în instanţă peste 200 de solicitări de transformare a amenzilor în muncă în folosul comunităţii.
„ Din cele 205 solicitări care au ajuns în instanţă, în 71 de cazuri judecătorii au dispus comutarea amenzii în muncă în folosul comunităţii şi au emis mandate de executare. Au fost şi 20 de situaţii în care cererile au fost respinse, după ce persoanele în cauză şi-au plătit amenzile. Restul sunt în curs de soluţionare “, a precizat Luminiţa Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.
Adulţii pot primi cel mult 50 de ore de muncă în folosul comunitaţi, care echivalează cu o zi de închisoare, iar pentru minori numărul orelor de muncă se reduce la jumătate.