Alba Iulia: Monica Macavei lucrează costume populare tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monica Macavei este printre cei mai cunoscuţi croitori din Alba Iulia, din mâinile ei au ieşit nenumărate ţinute deosebite, de la haine de gală până la costume populare, toate lucrate cu atenţie şi migală.

Născută: la 22 august 1956 la Oarda
Studii: Şcoala profesională de croitorie Arad
Familie: căsătorită, doi copii şi o nepoată

„Am terminat şcoala la Arad şi pe urmă m-am întors acasă. La început am lucrat la atelierul de creaţie de la cooperativa de Progresul. După ce s-a deschis Casa de Modă în Alba Iulia am lucrat pe postul de şefă la raionul de croitorie pentru femei“, a spus albaiulianca. Invazia de produse de după 1989 a dus la închiderea Casei de Modă. Croitoria, la fel ca şi alte domenii care aveau mare căutare în urmă cu 20 de ani nu a mai fost la fel de solicitată.

„De 17 ani lucrez în atelierul de croitorie. Dar acum unii vor numai haine de firmă sau preferă hainele ieftine. Mai avem şi acum clienţi care ne caută pentru a lucra câte ceva deosebit, dar cele mai mult facem modificări. Mai ales tinerii vin la noi cu haine la care ceva nu cade bine şi trebuie schimbat. Acum lumea caută hainele pe internet, fac comandă şi le primesc acasă, dar nu toate măsurile corespund şi nu tote se potrivesc perfect cu ceea ce au văzut pe calculator“, a afirmat spus croitoreasa.

Costume populare din toate zonele judeţului

Pentru a supravieţui acestei perioade mai puţin favorabile meseriei, atelierul s-a profilat şi pe realizarea de costume populare. „Sunt destul de greu de cusut. Cele mai deosebite au foarte multe broderii atât pe ie cât şi pe cheptăraş sau pe poale. La început le trimiteam la brodar la maicile de la Râmeţ. Acum am mai învăţat şi noi şi facem broderiile la maşină. Mărgelele care trebuie însă aplicate se cos cu mâna şi sunt migăloase“, a completat croitoreasa.

Monica Macavei spune că a cusut costume atât pentru interpreţi de muzică populară cât şi pentru oameni simpli care doreau să aibă acasă „haine româneşti“. „Am cusut haine populare pentru mai toate zonele din judeţ. Mai ales cei de pe Valea Sebeşului vin la noi. Ei au primăvara nişte obiceiuri deosebite la care participă tot satul şi la care toată lumea merge în costum popular. Şi din alte sate mai vine lumea la noi. Mai ales femei care vor costumul pentru al purta duminica la biserică. Coasem şi cămăşi bărbăteşti, dar cele mai multe le facem tot pentru femei“, a mai spus Monica Macavei.

Cât costă un costum popular complet?
M.M.: „Preţul este stabilit în funcţie de complexitatea lui, de broderie. Dacă este lucrat foarte complicat preţul este evident mai mare. Costumele populare pe care le realizăm noi sunt însă între 500 şi 1.500 de lei.“

Cum ar trebui întreţinut un costum popular?

M.M.: „Înainte de a lucra cu materialul noi îl spălăm pentru a nu intra la apă după ce este cusut şi mai apoi brodăm cu fir de mătase pentru a ne asigura că nu vor ieşi pete la spălare. Costumul popular este destul de pretenţios. Este bine să fie curăţat, aerisit după ce e purtat pentru a se păstra cât mai bine şi cât mai mult timp.“

Ce-i place: Îmi place să merg la Biserică duminica, este un moment pe care îl aştept toată săptămâna. Îmi place să petrec timp cu familia, cu nepoata mea. Copiii nu mi-au urmat pe urme, dar poate fetiţa o să fie mai interesată de croitorie.

Ce nu-i place:
Nu îmi place să fiu nervoasă şi morocănoasă, dar din păcate se mai întâmplă. Viaţa de astăzi este tot mai stresantă şi cred că noi ne pierdem tot mai mult răbdarea şi nu e un lucru bun. Cred că ar trebui să fim mai liniştiţi şi mai optimişti.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite