Alba Iulia: Mihai Mârza promovează „Street Art“ şi proiectele multimedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Mârza vrea să alunge monotonia din oraş
Mihai Mârza vrea să alunge monotonia din oraş

Mihai Mârza este unul dintre puţinii artişti multimedia din Alba Iulia. Prin proiectele sale vrea să contribuie la viaţa culturală a oraşului.

Data şi locul naşterii: 5 februarie 1985, Alba Iulia
Studii: Facultatea de Arte şi design – Universitatea de Vest, Timişoara; student la Facultatea de Drept – Universitatea „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia
Stare civilă: căsătorit

Mihai Mârza este un tânăr artist plastic care a început să îşi facă simţită prezenţa în oraşul natal prin proiectele sale. Este hotărât să alunge monotonia din oraş şi să aducă lucruri inovatoare pentru locuitorii oraşului. În prezent se ocupă de o serie de proiecte multimedia care implică proiecţii video şi muzică.

„Există două localuri în Alba Iulia - Art Cafe şi La Pas - unde fac proiecţii video, pe muzică cu materiale făcute de mine, care exprimă prin imagini, stări şi sentimente“, a afirmat tânărul artist. Acesta intenţionează să îşi extindă proiectele artistice multimedia în întregul oraş şi vine cu un concept nou pentru Alba Iulia. „Mi-aş dori ca pe viitor să pot pune în aplicare proiecţiile video pe clădirile importante, istorice, din oraş, aşa cum se întâmplă în marile oraşe ale lumii. Este un proiect care ar aduce oraşului un strop de sărbătoare“, a spus Mihai Mârza.

Tehnici şi medii diferite

Tânărul este susţinătorul artei în orice fel ar fi aceasta exprimată. „Încerc să experimentez cât mai multe tehnici şi medii. Un artist se poate exprima în nenumărate feluri“, a completat Mihai care încearcă să aducă în faţa publicului din Alba Iulia diferite forme de artă. Street Art este un alt concept pentru care tânărul se zbate să obţină aprobare.

„Street Art sau arta scoasă în stradă în diverse moduri este altceva ce încerc să promovez alături de alţi tineri artişti. Desenele pe clădirile dezafectate pentru a nu mai arăta atât de urât, sau sculptura, sunt două din componentele acestui concept“, a afirmat artistul albaiulian.

Pictează de la 4 ani

Mihai Mârza pictează de la 4 ani sub îndrumarea părintelui său, pictor. „La 4 ani făceam umbre cu cărbune şi lumină cu pastă de dinţi. Pe măsură ce creşteam desenam foarte mult din imaginaţie, pe când tatăl meu îşi dorea foarte mult să mă canalizeze către desenele mai tradiţionale“, a povestit Mihai.

A urmat Liceul de arte plastice din Alba Iulia unde l-a avut profesor pe tatăl său. „Eram mereu cel mai certat elev, însă am avut foarte multe de învăţat. Am participat la tabere de creaţie unde am întâlnit artişti importanţi care m-au marcat ca om şi ca artist“, a completat tânărul.

Astăzi Mihai Mârza a evoluat până la artistul multimedia. Mărturiseşte că orice lucrare a sa începe pe hârtie cu creionul, dar prin tehnica pe care o are la îndemână, multe sfârşesc pe calculator. „Desenul, pictura şi ilustraţia digitală fac parte din mediile şi tehnicile pe care le astăzi la îndemână un artist. Mă folosesc de orice pentru a exprima ceea ce simt în lucrările mele. Cel mai mult redau viaţa cotidiană a artistului contemporan, conflicte sociale, orice stârneşte curiozitatea publicului“, a spus artistul.

Ce planuri ai pentru viitorul apropiat?
M.M.: „Să încerc să fac un oraş mai frumos şi mai bogat din punct de vedere cultural. Fac parte din Asociaţia profesională – filiala Alba Iulia a UAP România şi îmi doresc ca la noi în oraş să existe mai multe evenimente cultural artistice, workshopuri, expoziţii. În curând voi participa la un târg de Crăciun în Franţa unde voi promova prin lucrări şi fotografii, oraşul Alba Iulia. Voi demara nişte proiecte de amploare care, dacă vor primi undă verde, vor schimba câte ceva din punct de vedere estetic şi cultural în oraş“.

Au oamenii gust pentru artă?
M.M.: „Aş vrea ca gustul oamenilor pentru estetic să se schimbe şi să aprecieze mai mult arta de valoare. Din păcate eu am făcut inclusiv picturi murale, iar oamenii încă preferă culorile stridente, sclipiciul fără a pune accent pe mesaj. E trist că încă oamenii se rezumă la impactul viziual şi cam atât“.

Ce-i place: „Îmi pace arta sub orice formă şi să călătoresc. Îmi place foarte mult Barcelona, iar pentru mine este locul perfect din orice punct de vedere. Îmi place filozofia şi senzaţiile extreme“.

Ce nu-i place: „Nu-mi place faptul că foarte mulţi oameni sunt lipsiţi de gust în ceea ce priveşte arta. Nu-mi place lipsa generală de interes a oamenilor“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite