Alba Iulia: Medicii solicită 28.000 de doze de vaccin antigripal. Imunizarea începe în noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele vulnerabile social vor fi vaccinate gratuit
Persoanele vulnerabile social vor fi vaccinate gratuit

Autorităţile sanitare din Alba sunt pregătite să demaraze campania de vacinare antigripală. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică estimează că primele vacinuri vor fi administrate la începutul lunii noiembrie.

„Avem nevoie de aproximativ 28.000 de doze de vaccin. Necesarul a fost întocmit în funcţie de solicitările venite din partea medicilor de familie, a unităţilor sanitare, a căminelor pentru persoane vârstnice şi a centrelor de plasament“, a spus Elena Sava, medic epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Alba.

Vaccin de tip nou

Vor fi vaccinate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrânii institutionalizaţi, dar şi personalul medical. Acestora li se adaugă bolnavii cu HIV. Pentru toate aceste categorii imunizarea este gratuită.

Vaccinul care va fi administrat în cadrul campaniei din această toamnă este un tip nou şi conţine o tulpină de virus pandemic (AH1N1) şi încă două tulpini pentru alte afecţiuni gripale. Cei care vor să să vaccineze şi nu intră în categoriile de gratuitate pot să îl cumpere din farmacii în schimbul a 30 de lei.

„Păstrarea regulilor de igienă personală, în special spălatul pe mâini cu apă şi săpun, reprezintă una din metodele cele mai eficiente de prevenire a îmbolnăvirilor şi atrag atenţia cadrelor didactice şi părinţilor să îndrume elevii în acest sens. Primele simptome ale bolii sunt stări de slabiciune şi oboseală, tuse uscata, secreţii nazale, frisoane, dureri musculare, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gat“, a completat medicul Elena Sava.

Campanie de vaccinare şcolară

O altă campanie de vaccinare este în plină desfăşurare în această perioadă. Este vorba despre imunizarea gratuită şi obligatorie a peste 1.000 de elevi din tot judeţul.

Copii din clasa a II-a sunt vaccinaţi împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului şi poliomielitei, iar cei din clasa a IX-a împotriva difterie şi tetanus. În perioada 11 – 22 octombrie, respectiv 22 noiembrie – 3 decembrie, se desfăşoară campania de vaccinare a preşcolarilor.

Colegii lor mai mari vor fi imunizaţi în perioada 8 – 19 noiembrie. Vaccinurile trebuiau administrate anul trecut, însă din cauza crizei înregistrate pe piaţa naţională în domeniu au fost amânate în 2010.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite