Alba Iulia: Maria Kusters îşi pune propria viaţă în paginile unui roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Kusters a fost timp de cinci ani profesor de limba engleză la Şcoala numărul 2 din Aiud. În 1980 a plecat pentru o săptămână în Germania şi acolo a rămas. Femeia s-a „sărutat “ în adolescenţă cu scrisul şi de atunci a rămas fidelă acestei iubiri.

Maria Kusters a fost timp de cinci ani profesor de limba engleză la Şcoala numărul 2 din Aiud. În 1980 a plecat pentru o săptămână în Germania şi acolo a rămas. De atunci, îşi vizitează prietenii lăsaţi la Aiud în fiecare an. În plus, păstrează vie legătura cu limba română, prin intermediul versurilor pe care le scrie. De altfel,  „averea“ cu care a trecut graniţa au fost cărţile din propria bibliotecă care poarta semnătura celor mai importanţi scriitori români.

Poeziile, necunoscute publicului

„Am început să scriu poezie încă din timpul liceului. Am continuat în facultate, dar şi în perioada în care am activat ca profesor de engleză la Aiud.Plecarea şi stabilirea mea în Germania nu au fost sinonime cu renunţarea la poezia scrisă în limba română. Aşa simt şi de aceea scriu doar româneşte“, a povestit Maria Kusters.

Poeta a pierdut numărul poeziilor pe care le-a scris, dar spune că sunt de ordinul zecilor. „În general am scris poezii cu tematică veselă, nu prea multe despre natură, ci despre trăiri, sentimente. Deşi  prietenii mi-au sugerat mereu să le public, deocamdată doar două au fost publicate într-un ziar cultural , Observatorul. Am colindat toate meridianele globului, ca turistă, şi mi-am făcut prieteni români  peste tot, cu care am păstrat legătura. De zilele de naştere, de sărbători, le-am scris fiecăruia câteva versuri şi le-am trimis poştal, nu cu ajutorul internetului“, a completat Maria.

Poeta este hotărâtă să adune între coperţile unei cărţi toate versurile pe care le-a scris timp de peste 40 de ani.

Îşi povesteşte viaţa într-un roman

În paralel, Maria Kusters îşi valorifică şi talentul de prozator. Şi-a pus în gând să-şi scrie memoriile sub forma unui roman autobiografic. „În paginile romanului voi descrie experienţele interesante pe care le-am trăit la Aiud, oamenii de calitate pe care i-am cunoscut în acest oraş şi cu care păstrez legătura de atâţia ani. Se Romanul cred că va fi o mică Encicopedie, pentru că va cuprinde descrierea unor locuri, fapte şi oameni de pe toate meridianele lumii. În timpul călătoriilor mele, am văzut multe locuri minunate, am legat prietenii cu persoane cu o experienţă de viaţă interesantă. Merită să fie cunoscute publicului larg“, a mai spus Maria Kusters.

Scriitoarea estimează că propria viaţă va fi comprimată cu ajutorul condeiului în două-trei volume, iar romanul va publicat la sfârşitul anului viitor.

Care sunt scriitorii români pe care i-aţi citit?
M.K. „I-am citit pe toţi poeţii români clasici, iar la loc de cinste în biblioeca mea sunt volumele lui Mihai Eminescu şi Ion Minulescu. Nu prea am reuşit să-i citesc pe scriitorii mai tineri, pentru că nu am avut acces la poeziile lor.  Din păcate puţini poeţi români sunt traduşi şi în limba germană, ca atare nu prea se găsesc în librăriile din Germania.

Care sunt versurile favorite?
M.K. „O să vă recit câteva versuri din poezia «Greu e gându-n ceas de noapte», care poartă semnătura mea: Greu e timpul, greu e spaţiul/Greu e cerul, grea e marea/Şi ce grea e depărtarea/Depărtarea infinită…/Grea speranţa risipită/Şi iubirea ne-mplinită“.

Ce-i place: „Mă bucur că am prieteni în toată lumea. Am văzut multe locuri interesante, dar iubesc România, pentru că e verde, binecuvântată de natură. Îmi face plăcere să revin la Aiud, să revăd oraşul şi prietenii“, spune poeta.

Ce nu-i place: Nu-mi face plăcere să aud de transformările în rău care au loc în România şi care sunt mediatizate şi în presa internaţională. Apoi, ar trebui să exister mai m ult interes faţă de cultura naţională, să fie priomovată prin toate mijloacele şi canalele“, apreciază Maria.

Data naşterii: 12 septembrie 1947
Studii: Facultatea de Engleză-Română Cluj Napoca, 1973
Familie: căsătorită

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite