Alba Iulia: Maria Dan Păucean este bucătăreasă şi interpretă de folclor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Dan Păucean a moştenit vocea de la părinţii săi. Pe clasa a V-a a participat la concursul „Cântarea României“ unde a luat premiul al II-lea.

Data şi locul naşterii: 2 mai 1968, Doştat
Studii:  Facultatea de economia comerţului, turism şi servicii, Universitatea „1 Decembrie 1918“
Alba Iulia
Stare civilă: căsătorită, 2 copii


Maria Dan Păucean consideră că are încă multe de spus pe plan muzical. „Nu am fost cunoscută până acum deoarece n-am muncit îndeajuns pentru stilul meu propriu, însă acum mi-am dat seama că dacă vrei să fii apreciat trebuie să îţi formezi propriul stil, să-ţi cânţi propriile creaţii. Acum muncesc pentru asta“, a afirmat interpreta.

Determinarea şi ambiţia s-au concretizat anul trecut în primul album al cântăreţei din Doştat. „Am început să cânt din şcoala generală când auzeam în sat la difuzoare marii solişti care m-au şi influenţat: Veta Biriş, Mariana Drăghicescu, Sofia Vicoveanca, Ion Dolănescu şi Maria Ciobanu“, a spus Maria Dan Păuceanu.

Premiu la "Cântarea României"

Pe clasa a V-a obţinea premiul al II-lea  la „Cântarea României“, faza judeţeană, după care festivalurile concurs au început să curgă. „Cântam cântece ciobăneşti care provin din Mărginimea Sibiului, având în vedere că sunt născută la graniţa cu acest judeţ“, a completat interpreta.

Liceul economic l-a urmat la Alba Iulia unde a absolvit la profilul de alimentaţie publică, după care s-a angajat ca şi bucătar. După revoluţie Maria Dan Păucean s-a retras de pe scenă pentru a-şi întemeia o familie. Sporadic şi-a făcut remarcată prezenţa la câteva festivaluri unde a obţinut şi premii importante. La 36 ani a avut ambiţia să urmeze cursurile Facultăţii de Economia comerţului, turism şi servicii.

De cinci ani, la îndemnul interpretei Marinela Baba, s-a reîntors pe scenă şi încearcă să îşi formeze propriul stil. „Culeg folclor pe care îl adaptez la vremurile de acum, fără să mă abat de la adevărata valoare“, a spus cântăreaţa. În prezent Maria Dan Păucean lucrează ca şi bucătar la o cunoscută firmă din Alba Iulia şi pregăteşte al doilea material discografic.

Care sunt cele mai importante premii cucerite de dvs.?
M.D.P.: „Am început să mă formez ca şi interpretă în 1985 când colaboram cu Ansamblul Mărţişorul CPL Sebeş. După această perioadă am participat la festivaluri. În 1988 am participat la Festivalul „Cântecele Oltului“ – Râmnicu Vâlcea unde am cucerit marele premiu. În 1989 am luat Premiul Special al juriului la Festivalul „Mureş pe marginea ta“ la Ocna Mureş, iar în 1992 am ocupat primul loc la Festivalul de la Lipova“.

Ce gen de folclor vă place cel mai mult?
M.D.P.: „Îmi place folclorul bănăţean însă ca şi gen, doinele sunt preferatele mele. Prin doine mă expim cel mai bine şi pot transmite oamenilor ceea ce doresc“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite