Alba Iulia: Manichiurist, baby sitter sau peisagist, meserii pentru şomerii din cartiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Maria Popa e convinsă că soţul ei şomer va alege să urmeze unul dintre cursuri.
Ana Maria Popa e convinsă că soţul ei şomer va alege să urmeze unul dintre cursuri.

Oamenii fără job vor urma cursuri de cosmetică, de amenajări spaţii verzi sau baby sitter, ca apoi să îşi deschidă mici  afaceri Proiectul în valoare de 1.900.000 de lei din fonduri europene are o durată de doi ani şi cuprinde peste 900 de beneficiari.

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din Alba Iulia vor fi îndrumate spre alegerea unor meserii care să le permită demararea unor afaceri proprii. Manichiurist, pedichiurist, baby sitter sau peisagist sunt calificări cuprinse în proiectul „Măsuri integrate de ocupare în cartiere“, derulat de Primăria Alba Iulia. Contractul de finanţare în valoare de peste 1.900.000 de lei pentru a-i pregăti pe şomeri a fost semnat de municipalitate la începutul acestei luni.

Calificare în meserii căutate

„Prin intermediul acestui proiect se doreşte aplicarea unor măsuri de consiliere, mediere, calificare şi recalificare în meserii cerute pe piaţa muncii. Noutatea constă în faptul că vom identifica şomerii din cartierele din oraş, împreună cu asociaţiile de proprietari, care cunosc situaţiile şi familiile în care se află persoane în căutarea unui loc de muncă“, a spus Crina Iacob, directorul Direcţiei de Programe din cadrul Primăriei Alba Iulia.

Proiectul se adresează şomerilor, dar şi tinerilor care au părăsit timpuriu şcoala şi rromilor. „Ne vom axa asupra persoanelor care într-adevăr îşi doresc să muncească, care au îndemânare în meseria pentru care optează şi care vor să se implice. Vom face o radiografie exactă a cartierelor.

Spre exemplu, dacă un tânăr, după ce a terminat studiile, este în căutarea unui loc de muncă, poate lua în calcul mai multe variante. Poate avea grijă, să spunem, de un copil, iar familiile care au nevoie de astfel de servicii vor fi identificate în cadrul aceluiaşi proiect“, a precizat Crina Iacob.

Aceasta a spus că şomerii se vor califica doar în meserii de viitor, pe care le pot pune în practică la ei în cartier.

Fiecare cartier din Alba Iulia va avea desemnată o persoană din cadrul proiectului, un asistent social, care va ţine legătura cu şefii asociaţiilor de proprietari. Aceştia din urmă vor întocmi liste cu persoanele care sunt interesate să se înscrie la cursuri. Oamenilor li se va explica la finalul cursurilor că vor fi sprijiniţi să îşi deschidă o afacere, respectiv că primăria va oferi consultanţă în obţinerea de autorizaţii sau îi va ajuta să îşi întocmească documentaţia pentru înfiinţarea unei firme.

Peste 900 de beneficiari

Cursurile vor fi susţinute de persoane specializate în cosmetică, peisagistică sau, în cazul îngrijirii copiilor, de către lectori.

„Soţul meu are 30 de ani şi este şomer din septembrie. Este o iniţiativă foarte bună. A lucrat în vânzări până acum, dar e priceput la toate. Caută un loc de muncă de două luni. Cu siguranţă ar vrea să ia parte la aceste cursuri“, a spus Ana Maria Popa, de 31 de ani, angajată la un procesator de carne. 

În Alba Iulia sunt înregistraţi circa 3.000 de şomeri în evidenţele  Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, iar locuri de muncă anunţate ca disponibile pentru această săptămână în municipiu sunt doar 16.  Dintre acestea, cinci sunt pentru muncitori necalificaţi şi un singur post pentru studii superioare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite