Alba Iulia: Lucrări de restaurare finalizate la Poarta a V-a a Cetăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Alba Iulia va inaugura miercuri, 6 aprilie 2011, Poarta a V-a a Cetăţii Alba Carolina. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa Excelenţei Sale, Øystein Hovdkinn, Ambasadorul Norvegiei în România şi secretarul de stat în Ministerul Culturii, Vasile Timiş.

Procesul de restaurare a Porţii a V-a a început în anul 2010, fiind implementat de către Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda şi Lichtenstein în cadrul parteneriatului „Spaţiul Economic European“.

Până în luna aprilie 2010 Poarta a V-a s-a aflat în curtea Grădiniţei 8, fiind închisă accesului printr-un zid de cărămidă. De altfel, interiorul porţii, care se prezintă sub forma unui gang boltit semicircular, a fost umplut cu pământ şi impracticabil încă din anii 60’.

image

„Lucrările de renovare şi punere în valoare au permis ca în interiorul Porţii a V-a să se păstreze un segment important din pardoseala iniţială de piatră, iar în reconstituirea arcadelor au fost păstrate ancadramentele care permiteau funcţionarea podului mobil. Acestă Poartă asigura accesul în Cetate pe Drumul Regal, aşa cum este recunoscut de unii istorici traseul ce leagă Poarta I de Poarta a VI-a“, se afirmă într-un comunicat de presă al societăţii Grup Corint SA, care a realizat lucrările de restaurare.

Poarta a V-a, amenajată la baza Ravelinului Sf. Mihail, va fi inclusă în circuitul turistic denumit „Traseul Porţilor“, care va cuprinde începând de miercuri primele cinci porţi ale Cetăţii. Pentru ca acest circuit să fie finalizat mai este nevoie şi de restaurarea Porţii a VI-a, aflată la aproximativ 100 de metri distanţă de Poarta a V-a, în zona de vest a monumentului de arhitectură.

image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite