Alba Iulia: Laura Orian, vocea din trupa Sensor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Orian lucrează la un nou album
Laura Orian lucrează la un nou album

Laura Orian a cunoscut succesul alături de trupa Sensor. S-a alăturat proiectului în anii studenţiei şi a început ca percuţionist la instrumente neconvenţionale.

Data şi locul naşterii: 21 iulie 1976, Alba Iulia
Studii: Academia de muzică Gheorghe Dima, Cluj Napoca
Stare civilă: căsătorită

Studiază muzica de la 7 ani, trecând prin Liceul de Muzică Alba Iulia respectiv Academia de Muzică din Cluj-Napoca. În 2000 Laura a fost chemată la un casting pentru a se alătura proiectului Sensor.

„Era finala Cupei României la fotbal şi aveau nevoie de mai mulţi percuţionişti. Eu mi-am dorit, de când i-am văzut în primul concert, să fac parte din trupă mai ales că erau colegi de facultate, şi iată că după un an aveam şansa“, a povestit Laura.

Alături de alte cinci persoane a fost cooptată în trupă, pentru ca ulterior să rămână membru permanent al acesteia. „Am început ca percuţionist la instrumente neconvenţionale, deoarece acesta era limbajul de exprimare artistică al trupei la momentul respectiv“, a afirmat artista.

Spectacole la Bulandra şi Teatrul Naţional

A început să creeze şi să cânte vocal, devenind solista acestui grup la scurt timp. „Sensor însemna  spectacol de percuţie neconvenţională, atitudine, elemente sonore din zona electro şi multă pasiune şi entuziasm“, a firmat Laura.

Chiar dacă era pianistă şi studia acest instrument din copilărie, percuţia a fascinat-o  dintotdeauna. „Ritmul, orice instrumentist îl are în sânge, iar ce făceam în această trupă era extraordinar. Ne lăsa libertate de exprimare şi ne valorifica ca şi oameni pe latura pe care ne formasem ca muzicieni“, a mărturisit cântăreaţa.

În 2001 după terminarea facultăţii a plecat la Bucureşti alături de membrii de trupă. „Am răspuns afirmativ unui proiect propus de Dan Chişu care era un spectacol care avea la bază percuţia pantomimă“, a explicat artista. Lunile de repetiţii s-au concretizat în spectacolul „Sacadat extrasensorial“ cu trei stagiuni la Bulandra şi Teatrul Naţional.

Paralel trupa a dezvoltat proiectul de club care a dus la realizarea a două albume: „Lands-Distant Voices“ (2002) şi „Evolution“ (2004). Succesul trupei a fost răsplătit în 2005 cu premiul MTV pentru cel mai bun videoclip. Laura alături de colegii săi a concertat în România cât şi în străinătate, în Franţa, Germania, Rusia, Lituania, Letonia, Slovenia, Belgia, Singapore.

În 2006 Laura a revenit în oraşul natal unde începe să dezvolte proiecte muzicale personale, cotinuând şi colaborarea cu trupa Sensor.

La ce proiecte lucrezi în prezent?
L.O.: „Compun muzică electronică. Primele piese le-am scris prin 2007, de când am pus şi baza mai multor proiecte sub numele de 7th Flower. Colaborez cu Florin Bălan fost membru al trupei Sensor, plecat în Tenerife. Colaborarea este practic un schimb de idei pe internet, el trimite ideile, eu fac linia melodică, le întregistrez în studio şi le mixăm. Până în prezent am realizat 10 piese care foarte probabil se vor concretiza într-un album anul viitor. Totodată cochetez şi cu jazzul. Practic preiau nişte standarde din jazzul american de la începuturi şi le interpretez în felul meu, acompaniată de Andrei Dragomir la clape şi Levente Szocs la contrabas. Totodată «Nu jazz» este un alt proiect cu un mix de stiluri la care lucrez alături de Ovidiu Pârjol, Marius Cos, Simi Emil. Sperăm că vom reuşi să scoatem şi un album“.

Ce-i place: „Îmi place să scriu versuri şi proză. Îmi place imaginea şi mi-aş dori să ştiu să filmez. Îmi place sportul şi dansul contemporan“.

Ce nu-i place: „Nu mi-ar place să fac muzică sau carieră doar pentru imagine. O fac pentru a mă descoperi pe mine, contează foarte mult sufletul. Nu-mi place societatea care anulează individul. Nu-mi place că nu am studiat muzica în străinătate“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite