Alba Iulia: 13 milioane de euro din fonduri europene pentru străzi, apă potabilă şi canalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Alba Iulia va demara la 1 martie 2011 două proiecte de investiţii importante. Unul se referă la modernizarea străzilor Zlatnei şi Calea Moţilor, cu 5 milioane de euro. Al doilea presupune modernizarea canalizării pe o lungime de 40 de kilometri cu o valoare de 8 milioane de euro.

Calea Moţilor şi strada Zlatnei din Alba Iulia vor intra în reparaţii capitale. Primarul Mircea Hava a prezentat astăzi detaliile acestui proiect finanţat din fonduri europene.

Cele două artere, situate una în prelungirea celeilalte, fac legătura între cartierul Miceşti şi oraş şi se suprapun drumului naţional nr. 74, ce asigură legătura către Munţii Apuseni. Investiţia face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a municipiului Alba Iulia, cu o valoare totală de 56 de milioane de euro.

Drum cu patru benzi, trotuar şi pistă de biciclete

Proiectul în valoare de 5 milioane de euro (21.712.036 lei) presupune modernizarea celor două străzi pe o lungime de 3,3 kilometri. Drumul va fi lărgit, astfel încât vor exista patru benzi de circulaţie. Se va turna un nou strat asfalt pe suprafaţa carosabilă. De asemenea, peste 33.600 de metri pătraţi de sistem rutier şi aproape 8.000 de metri pătraţi de trotuar vor fi reabilitaţi.

Pe lângă aceasta se vor amenaja peste 7.100 de metri pătraţi de spaţii verzi. În proiect este inclusă şi refacerea reţelei de apă pe o lungime de peste 3 kilometri. De asemenea, se va amenaja o pistă de biciclete în lungime totală de 6,6 kilometri. Licitaţia de execuţie a lucrărilor a fost adjudecată de firma Elis Pavaje Petreşti, preferată de administraţia locală pentru multe investiţii publice din oraş. Firma execută şi lucrările de modernizare a 16 străzi din centrul vechi al oraşului cu o valoare de 4,5 milioane de euro.

Conform studiilor, odată cu reabilitarea celor două străzi va duce la creşterea numărului de maşini care vor tranzita această zonă. Volumul în trafic va creşte cu peste 1.601 de vehicule, de la 13.399 la 15.000 vehicule. Demararea efectivă a lucrărilor va avea loc la începutul lunii martie 2011. Modernizarea celor două străzi va determina şi crearea a 52 de locuri de muncă temporare.


Sistemul de canalizare înlocuit

„Dincolo de cifre şi date certe, avem în faţă o imensă oportunitate, aceea de a transforma una dintre căile importante de acces în Cealaltă Capitală, Alba Iulia, într-un drum cu adevărat bun. Odată reabilitat DN 74, albaiulienii şi moţii vor avea din nou acea legătură strânsă pe care o ştim de secole, însă într-o variantă mult mai modernă“, a declarat Mircea Hava.

Primarul a completat că alături de modernizarea drumului se va înlocui şi sistemul de canalizare pe o distanţă de peste 3 kilometri. Investiţia este parte componentă a unui alt proiect, finanţat tot din fonduri europene şi se referă la modernizarea sistemelor de canalizare şi epurare ape uzate din şapte oraşe. În Alba Iulia lucrările sunt realizate de firma Hidroconstrucţia Sebeş în parteneriat cu Dafora SA Mediaş şi au o valoare de aproximativ 8 milioane de euro (34.377.892 lei).

Licitaţia a fost câştigată de cele două societăţi la sfârşitul lunii ianuarie. Lucrările cuprinse ân contract cuprind toate construcţiile necesare pentru extinderea şi reabilitarea sistemului de canalizare a apei menajere pe o lungime totală de reţea extinsă de aproximativ 40 km. De asemenea, se vor construi 10 staţii noi de pompare ape uzate.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite