Alba Iulia: Închisoare cu suspendare pentru şapte tineri judecaţi pentru înşelăciuni bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte bănci din Alba Iulia au acordat credite pe baza unor documente false. Faptele s-au petrecut în perioada noiembrie 2005 – noiembrie 2006. Decizia definitivă a instanţei de judecată a fost pronunţată marţi, 7 septembrie 2010.

Şapte tineri din Cugir şi Alba Iulia, cu vârste cuprinse între 24 de ani şi 36 de ani, au fost condamnaţi la închisoare de Curtea de Apel pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată şi uz de fals.

Inculpaţii au reuşit ca în decursul unui an de zile să obţină de la şapte bănci din Alba Iulia credite în valoare totală de 150.000 de lei şi 9.800 euro cu ajutorul unor documente false.

Documente de angajare falsificate


Liderul „reţelei“ este Alin Ovidiu Roşia, în vârstă de 36 de ani, din Cugir. Era angajat, la vremea respectivă, al societatea Belvedere SRL Cugir, care era administrată de mama lui. Folosindu-se de documentele şi ştampila firmei şi-a falsificat o adeverinţă de venit.

De asemenea, a falsificat şi copia cărţii de muncă, dar şi semnătura administratorului societăţii. A reuşit să obţină cu aceste documente false un număr de şase credite de la tot atâtea bănci.

Ulterior, i-a atras în „afacere“ şi pe ceilalţi inculpaţi: Aurel Sorin Vîjdea (30 ani), Ciprian Marius Ilea (28 ani), Andreea Iulia Mazăr (24 ani), Marius Cristian Ivan (29 ani), Tiberiu Octavian Cuţitei (31 ani) şi Nicolae Dorin Culda (28 ani).

„Inculpaţii au apelat la Roşia Alin Ovidiu pentru întocmirea de documente false de la societatea la care era angajat. Acesta îi instruia apoi în legătură cu modul de operare, iar după obţinerea creditelor împărţeau banii”, se afirmă în decizia judecătorilor. Au obţinut în acest mod un număr de 15 credite de la Raiffeisen Bank, Banca Română de Dezvoltare, Banca Comercială Carpatica, Volksbank, Banca Transilvania, Banca Romexterra şi Banca Românească.

Pedepse reduse la Tribunal

La Banca Română de Dezvoltare a avut loc ultima tentativă de înşelăciune, în noiembrie 2006, când doi dintre tineri au fost reţinuţi de poliţişti după ce au încercat să obţină un credit cu o carte de identitate falsă. Iniţial, Judecătoria Alba Iulia i-a condamant pe tineri la pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 ani şi 6 ani, cu executare.

La Tribunal pedepsele au fost înjumătăţite, iar executarea lor a fost suspendată. Această sentinţă a rămas definitivă şi la Curtea de Apel Alba Iulia. Alin Ovidiu Roşia a primit trei ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de încercare de 5 ani. Acesta trebuie să restituie şi cea mai mare sumă din creditele luate ilegal, aproape 90.000 de lei.

Restul inculpaţilor s-au ales cu pedepse cuprinse între 1 an şi doi ani de închisoare, tot cu suspendare şi cu plata unor sume cuprinse între 12.000 de lei şi 19.000 de lei. Sumele care vor fi plătite în final sunt mult mai mari pentru că vor fi actualizate cu rata dobânzii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite