Alba Iulia: ÎPS Andrei Andreicuţ a plecat la Cluj. Cine îi va lua locul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şanse mari să ocupe scaunul vacant de arhiepiscop de Alba Iulia au arhiepiscopul Ioan Selejan şi episcopul vicar Ciprian Câmpineanul. Numele noului arhiepiscop va fi anunţat oficial în 18 mai, după întâlnirea înalţilor prelaţi de pe Dealul Mitropoliei din Bucureşti.

Alegerea lui Andrei Andreicuţ în scaunul de mitropolit al Clujului a deschis inevitabil şi discuţiile despre succesoratul la Arhieopiscopia din Alba Iulia.

Potrivit regulamentelor Bisericii Ortodoxe Române, pentru alegerea unui arhiepiscop, Sinodul mitropolitan de la Cluj, prezidat de Andrei Andreicuţ, stabileşte prin vot secret o listă cu doi candidaţi.

Ulterior, Adunarea eparhială formată din 70 de membri din Alba Iulia mai poate propune încă un candidat. Ultimul cuvânt îl are Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, care poate completa lista cu încă un nume. Alegerile pentru Arhiepiscopia Alba Iulia au loc în cel mult 60 de zile de la vacantarea scaunului, mai exact în 18 mai.

Cine sunt favoriţii?

Conform reglementărilor BOR, pot fi propuşi pe lista candidaţilor ierarhii care nu au împlinit 70 de ani, au minim şapte ani de episcopat şi care s-au remarcat prin viaţă curată, cultură teologică, zel misionar şi simţ gospodăresc.

Numele vehiculate în mediul teologic din Alba Iulia pentru lista de candidaţi sunt ale ÎPS Ioan Selejean, arhiepiscop de Harghita şi Covasna şi cel al PS Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal.

ÎPS Ioan Selejan este cunoscut drept „Episcopul Păcii de la Cozia“ , după ce în ianuarie 1999 a asistat la semnarea acordului dintre primul ministru de atunci, Radu Vasile, şi minerii porniţi în marş spre Bucureşti, în semn de protest faţă de restructurările din sectorul minier.

În 1994, a fost ales Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, de unde a fost chemat în ţară pentru ocuparea funcţiei de episcop al nou înfiinţatei Episcopii de Covasna şi Harghita, cu sediul la Miercurea Ciuc. În 2009 a fost ridicat la rang de arhiepiscop.

Episcopul vicar  Ciprian Câmpineanul a fost ridicat în 2002 în treapta arhieriei, ca episcop vicar patriarhal, funcţie pe care o exercită şi în prezent. Între 1994 - 1998 a slujit ca diacon la „Noul Chalcedon“ din cadrul Mitropoliei de Edessa, Pella şi Almopia., Grecia. Doi ani mai târziu a fost numit consilier patriarhal.

Procedurile de alegere sunt aproape identice celor pentru alegerea unui nou mitropolit. Decizia finală se va lua pe Dealul Mitropoliei din Bucureşti, în 18 mai.

Regulamentul alegerilor

Devine arhiepiscop candidatul care obţine voturile a jumătate plus unu din totalul membrilor prezenţi. Dacă nici unul dintre candidaţi nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează o nouă votare, la care participă primii doi candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi. În caz de paritate, pentru că sunt permise şi abţinerile, decid sorţii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite