Alba Iulia: Francesca Cioancă realizează mărţişoare ecologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Francesca Cioancă este elevă în clasa a XII-a la Liceul de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia la secţia de pictură. Adolescenta este pasionată de crearea decoraţiunilor hand-made şi confecţiuonează mărţişoare ecologice.

Născută la: 15 septembrie 1991, la Alba Iulia
Studii: elevă în clasa a XII-a la Liceul de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia
Familie: un frate mai mare


Pentru sărbătoarea de 1 Martie, Francesca a lucrat timp de mai multe săptămâni la crearea unor mărţişoare ecologice. „Sunt ecologice deoarece sunt confecţionate din frunze, biluţe, ceramică sau porţelan, iar apoi sunt postate pe un suport de hârtie. Unele dintre materiale le-am pregătit încă din toamnă. Am uscat şi am pus la presat flori de câmp şi petale de trandafiri“, a spus eleva.

Mărţişoarele create de Francesca au forme variate, de la ghiocei până la îngeraşi sau măşti veneţiene. „Lucrez mai multe zile la un mărţişor din ceramică, deoarece procesul este mai complex. Prima dată se face modelul original, apoi forma, se toarnă materialul de ceramică şi se usucă. Formele scoase din model trebuie curăţate, arse şi abia apoi se face modelul pe ele. Îngeraşii pe care i-am pregătit sunt albi, iar pe veşmântul lor au bulinuţe roşii. Nu lipseşte şnurul tradiţional de Mărţişor“, a precizat Francesca.

Artista a confecţionat şi măşti veneţiene în formă de mărţişor. În realizarea lor predomină culori precum roz, auriu, negru, galben. Mărţişoarele realizate de Francesca pot fi achiziţionate zilele acestea de la expoziţia cu vânzare găzduită de centrul comercial Alba Mall. Preţul lor este în jur de 4 lei.

Autoportret în 3 planşe

Francesca Cioancă pregăteşte pentru lucrarea de atestat profesional pe care o va susţine  la sfârşitul clasei a XII-a un autoportret. „Încă mai am de pus la punct câteva detalii. Ştiu sigur că lucrarea mea se va baza pe trei planşe. Prima va avea în centru un scaun cu un ochi pictat în manieră realistă. Pe cea de-a doua planşă se va regăsi forma unui portret pe care vor fi aplicate plăcuţe de metal care vor încadra diverse personaje. Planşa a treia aduce în prim plan un portret lăsat la pământ, iar în fundal un ochi. Va  fi o lucrare cu multe culori şi nuanţe puternice“, a subliniat eleva.

Spune că artistul ei preferat este Salvador Dali pentru operele sale suprarealiste şi modul în care acesta a transpus în pictură obiectele şi personajele.

După absolvirea liceului vrea să urmeze cursurile facultăţii de scenografie din Bucureşti. „De mică îmi plăcea să realizez păpuşi din sârme, să fac costume, rochii, să aranjez diverse decoruri. Cred că cel mai bine m-aş regăsi în acest domenia“, a spus Francesca.

Ce o să faci cu banii obţinuţi din vânzarea mărţişoarelor?
F.C.: „Nu ştiu. Probabil îi voi folosi pentru achiziţionarea altor materiale pe care le folosesc în realizarea obiectelor“.

Cum e să faci parte dintr-o familie de artişti?
F.C.: „Acest lucru atrage după sine atât avantaje cât şi dezavantaje. Am avut ocazia încă de mic copil să iau contact cu ceea ce înseamnă arta plastică. Am putut  să învăţ atât de la tata cât şi de la bunicul meu anumite tehnici pe care nu le studiem în şcoală. Pe de altă parte mă dezavantajează acest lucru, deoarece sunt şi persoane care consideră că am parte de anumite facilităţi din această cauză. Am trecut prin asemenea situaţii şi mi-au lăsat un gust amar. Cred că fiecare are talentul său aparte. Nu m-am inspirat niciodată din creaţiile altcuiva, tot ceea ce fac vine din imaginaţia mea“.

Ce-i place: „Îmi place să desenez. Tot timpul realizez crochiuri, adică schiţe care indică în linii trăsăturile principale ale unei figuri, obiect sau peisaj. Fac astfel de desene şi pentru a mă pregăti pentru admiterea la facultate. Le realizez singură, fără îndrumarea unui anume profesor. Îmi place să-mi petrec timpul liber alături de prieteni. Îmi place plăcere să înot“.

Ce nu-i place: „Nu am agreat niciodată matematica. Nu-mi plac oamenii care nu-şi susţin punctul de vedere şi care lasă pe alţii să decidă în locul lor. Ca şi oricărui adolescent, nu-mi place să mă trezesc dimineaţa devreme“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite