Alba Iulia: Foştii militari au ieşit în stradă de Ziua Armatei. Se opun recalculării pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostele cadre militare au ajuns să se simtă umilite de guvernanţi
Fostele cadre militare au ajuns să se simtă umilite de guvernanţi

Aproape 60 de pensionari militari  din Alba  şi-au strigat  astăzi nemulţumirile în stradă, între orele 11.00-15.00 . Vârstnicii  au protestat faţă de scăderea pensiilor cu sume cuprinse între 600-2.000 lei.

Protestul a început  în Parcul din faţa Casei de Cultură  a Studenţilor din Alba Iulia. De aici foştii militari au pornit în marş spre Prefectura Alba.  La protest au participat cadre în rezervă  de la M.Ap.N, M.A.I, Jandarmerie, S.R.I şi de la  Penitenciarul Aiud.

„ Noi nu ne tăiem craca de sub picioare“

Pensionarii spun că recalcularea pensiilor după legea 119/2000 încalcă mai multe legi în vigoare.„ Noi nu am cerut recalcularea pensiei, cum vor guvernanţii, nu ne  tăiem craca de sub picioare. Este o umilinţă să ne ceară nouă militarilor de carieră să ne cerem singuri să nu ne scadă pensile.Ei vor să cerem noi recalcularea, ca să nu mai putem apela la ajutorul justiţiei de la noi din ţară sau la organismele internaţionale.

Guvernanţii noştri nu ţin cont că activitatea noastră militară a fost una plină de privaţiuni. Misiunile erau dificile, de multe ori începeau în toiul nopţii, eram departe de familie. O duminică liberă însemna o mare zi de sărbătoare“, a spus colonelul în rezervă Dorin Oaidă, fost cadru în Ministerul de Interne.

Foştii angajaţi din Armată consideră că măsurile guvernanţilor duc la pierderea gradului militar „ Gradul militar  este o proprietate  şi se poate pierde doar prin legea penală, dacă fostul cadru militar a făcut vreo faptă penală.  Acum îl pierdem prin recalcularea propusă de guvernul Boc “, a precizat Marian Pădureanu, vicepreşedinte  Sindicatul Cadrelor Militare, filiala Alba.


Recalcularea elimină cumul pensiei cu salariul

O altă nemulţumire majoră a fostelor cadre militare este legată de faptul că recalcularea propusă de executiv nu mai permite cumulul pensiei cu salariul. „Eu am o pensie lunară  de 1.215 lei. După recalculare ar urma să pierd 300 de lei. Guvernanţii mă obligă practic să nu mai lucrez, deşi sunt încă un om activ. Aşa gândesc ei că scoatem ţara din criză,că se face economie cu pensile noastre“, a  mai adăugat Marian Pădureanu, vicepreşedinte  Sindicatul Cadrelor Militare, filiala Alba.

O delegaţie a protestatarilor i-a înmânat prefectului Ştefan Bardan un memoriu cu principalele revendicări.

În Alba sunt 1500 de pensionari din sistemul militar. Pensionarii spun că, după recalculare,  pierd  între 600 şi 2.000 de lei. Un colonel cu 32 de ani de vechime va primi o pensie recalculată mai mică cu 7,4 procente, adică 3.268 de lei.

Baza de calcul a pensiilor militare se stabileşte în funcţie de valoarea soldei din ultima lună de activitate sau media soldelor pe ultimele trei, şase sau douăsprezece luni, la care se aplică un procent cuprins între 60-100%.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite