Alba: Fondul de şomaj afectat de datorii şi încasări limitate. Firmele au restanţe de 8,5 milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Engi, directorul AJOFM
Corneliu Engi, directorul AJOFM

AJOFM Alba are de recuperat datorii peste 36 de milioane de lei de la firmele din judeţ. Încasările lunare ale instituţiei sunt de 12 ori mai mici decât plăţile lunare. Fără alocaţii de la bugetul naţional, şomerii din Alba ar rămâne fără bani.

Un număr de 70 de firme din judeţ înregistrează restanţe de peste 36 de milioane de lei către Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba.

Suma este echivalentă cu 8,5 milioane de euro. Valoarea datoriilor este de trei ori mai mare decât plăţile lunare în contul indemnizaţiilor de şomaj şi a celorlalte plăţi efectuate de AJOFM, în valoare totală de 12 milioane de lei. Recuperarea integrală a datoriilor ar permite funcţionarea AJOFM timp de trei luni de zile.

Pe de altă parte, instituţia încasează lunar doar 1 milion de lei din impozitele plătite de agenţii economici din Alba. Restul de 11 milioane de lei sunt alocaţi lunar din bugetul naţional al asigurărilor sociale.

Firme din Cugir în topul datornicilor

Sumele datorate de societăţile comerciale pornesc de la câteva zeci de lei şi ajung până la 23 de milioane de lei. În topul datornicilor sunt Fabrica de Arme şi Uzina Mecanică Cugir, a căror restanţe reprezintă peste 90 la sută din suma totală de recuperat.

În total, cele două societăţi au de plătit peste 35 de milioane de lei, adică aproximativ opt milioane de euro. Firmele din Cugir activează în industria de apărare şi se află în procedură de administarare specială lucru care nu permite executarea silită.

„Sumele sunt din bugetul asigurărilor de şomaj cu titlul de plăţi compensatorii disponibilizaţilor de la aceste societăţi, iar recuperarea lor se face foarte greu. Potrivit legii încasarea restanţelor de la cele două societăţi se face în limita a 20 la sută din veniturile din chirii sau vânzări de active“, a precizat Corneliu Engi, director AJOFM Alba. În 2010, UM Cugir şi Fabrica de Arme au plătit către instituţia de stat 248.000 de lei.

Plăţi în funcţie de comenzi

„Sunt datorii istorice, de peste 10 ani de zile la care s-au adăugat şi penalităţi. Este dificil să fie plătite. Încercăm să achităm plăţile la zi. La Uzina Mecanică, nivelul de acoperire al comenzilor ne permite să plătim şi ceva din datoriile istorice, dar la Fabrica de Arme nu este posibil“, a declarat Radu Roşian, administratorul special al celor două societăţi.

Acesta a completat că în momentul de faţă se lucrează la un program de restructurare a accompaniilor de stat din Cugir. „Important este că reuşim să plătim salarii pentru cei 1.600 de angajaţi. Numai în ultimul an au fost angajate 700 de persoane, iar numărul ar putea creşte dacă mai primim comenzi“, a completat Radu Roşian. În Alba sunt în prezent aproxiamtiv 18.500 de şomeri. Media unei indemnizaţii de şomaj este de 500 de lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite