Alba Iulia: Femeile bolnave au făcut listă de aşteptare pentru protezele de sân

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe femei din Alba Iulia diagnosticate cu cancer la sân aşteaptă de luni bune o proteză. 140 de femei s-au înscris la Centrul de consiliere şi îndrumare de unde în urma unui proiect au beneficiat de servicii şi proteze.

90 de femei diagnosticate cu cancer la sân din judeţul Alba beneficiază de serviciile Centrului de consiliere şi îndrumare, iar o parte dintre acestea au intrat gratuit în posesia unor proteze. Femeile care suferă de pe urma bolii nu îşi permit de cele mai multe ori achiziţionarea unei proteze din cauza costurilor ridicate inclusiv a tratamentului şi regimului aşa că apelează la diferite asociaţii care desfăşoară programe în acest sens.

Ajutor gratuit

„Dintr-o pensie de 470 lei mi-e greu să dau 300 lei pe o proteză şi încă încerc să o obţin gratuit cu ajutorul asociaţiilor“, a Eva Purda, 62 ani, pacientă diagnosticată cu cancer la sân. Femeia s-a înscris la mai multe ONG-uri din Alba Iulia, Cluj şi Braşov în speranţa că va obţine o proteză pentru sân după ce în urmă cu 10 luni a fost diagnostictă cu cancer şi a fost supusă unei intervenţii chirurgicale.

Un proiect care vine în ajutorul femeilor diagnosticate cu cancer şi nu numai a fost derulat pe parcursul a doi ani de zile de către Asociaţia AS 2001. Ideea a pornit de la o pacientă, Angela Sereş, care pe data de 10 august 2010 a pierdut lupta pentru viaţă.

„Diagnosticată cu cancer la sân în 2005, a fost prima femeie care a semnalat problemele cu care se confruntă un bolnav de cancer: lipsa susţinerii pacientului şi a familiei, şi a iniţiat un program care să vină în sprijinul acestora“, a spus Adriana Todoran, preşedinta Asociaţiei AS 2001.

Consiliere pentru pacienţi

În 2007 era pus în practică un program dedicat pacienţilor diagnosticaţi cu una dintre cele mai grave maladii. În cadrul proiectului a fost inaugurat Centrul de consiliere şi îndrumare, prin care peste 80 de femei au primit consiliere şi proteze pentru sân. Chiar dacă proiectul s-a încheiat un an mai târziu, acţiunile de voluntariat au continuat, iar femeile beneficiază în continuare de servicii.

„E un sprijin extraordinar pentru persoanele afectate de această boală. E foarte important sprijinul şi socializarea atunci când eşti afectat de o asemenea boală“, a spus Aurelia Popa, 37 ani, diagnosticată cu cancer. Din cauza solicitărilor mari, având în vedere că numai în judeţul Alba peste 170 de femei sunt diagnosticate cu cancer la sân, femeile înscrise la Centrul de consiliere din Policlinica Alba Iulia sunt nevoite să aştepte luni întregi să beneficieze de o proteză.

„Am aflat că nu se mai găsesc o serie de numere la proteze. Eu am 8, şi mi s-a spus că există de la 0-3 şi peste 12, în condiţiile în care cele mai căutate sunt 5,6,7 şi 8“, a afirmat Eva Purda.  Anul acesta 19 femei s-au înscris în vederea obţinerii protezelor gratuite, patru dintre acestea fiind în aşteptare de 3-4 luni. „Am putea avea probleme şi mai mari dacă numărul solicitărilor vor creşte, pentru ai găsesc proteze de mărimi medii, iar femeile nu-şi permit să le cumpere“, a spus Adriana Todoran.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite