Alba Iulia: Dragoş Băcilă luptă pentru drepturile animalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragoş Băcilă luptă cu înverşunare pentru drepturile animalelor. De mai bine de o jumătate de an a înfiinţat la Sebeş, prima asociaţie din judeţul Alba care vine în sprijinul necuvântătoarelor.

Data şi locul naşterii: 18 mai 1990, Sebeş
Studii: Liceul economic din Sebeş
Stare civilă: necăsătorit


Deşi este proaspăt absolvent de liceu a ştiut dintotdeauna ce vrea să facă. Grija pentru animale l-a preocupat din copilărie, iar în momentul în care s-a simţit pregătit şi-a adunat în jur mai mulţi iubitori ai necuvântătoarelor şi a pus bazele Asociaţiei „Speranţa animalelor“.

Avem scopuri precise: să sensibilizăm opinia publică, să atragem atenţia asupra atrocităţilor şi nedreptăţilor care se fac animalelor şi să le ajutăm dacă acestea se află în pericol“, a precizat Dragoş Băcilă.

Autorităţile încalcă legea

A luat iniţiativa creării asociaţiei după ce a asistat indirect la abuzurile făcute asupra animalelor. „Sunt terifiat de ceea ce fac autorităţile şi de faptul că se găsesc priorităţi mereu pentru alte cauze şi proiecte. La noi autorităţile sunt primele care încalcă legea în ceea ce priveşte protecţia animalelor. Ecarisajele sunt adevărate carcere! Autorităţiile întorc capul dacă un animal suferă, ceea ce e strigător la cer“, a spus tânărul.

Chiar dacă asociaţia este la început de drum Dragoş, este determinat să crească odată cu ea. „Nu voi ceda niciodată în faţa unor autorităţi care nu respectă legea şi se fac părtaşe la atrocităţi. În străinătate ar plăti scump pentru astfel de gesturi. Chiar oamenii i-ar trage la răspundere, însă la noi mai e de muncă la mentalitatea multora“, a afirmat Dragoş, nemulţumit de lipsa de reacţie a oamenilor şi chiar de muşamalizare problemelor care privesc necuvântătoarele.

Monitorizează câinii vagabonzi

Prin Asociaţia „Speranţa animalelor“ care numără în prezent 12 membri, de la manageri şi directori până la studenţi, tânărul din Sebeş îşi doreşte stoparea fenomenului de abandon al animalelor. „Asociaţia noastră monitorizează câinii vagabonzi, îi sterilizează, îi deparazitează, iar la întoarcerea în teritoriu are grijă ca aceştia să fie acceptaţi de comunitate. Le asigurăm în permanenţă hrană şi îi monitorizăm“, a spus Dragoş.

Ingrid Mehnert este cea care îşi pune cabinetul veterinar şi serviciile în dezvoltarea acestui proiect. „Vrem ca oamenii să îşi schimbe mentalitatea că un câine de rasă e la modă, pentru că asta nu e neapărat dragoste pentru animale. Noi oferim gratuit câini, adulţi sau pui, deparazitaţi, trataţi, vaccinaţi, oricui ni se adresează. Patrupedele acestea ajung pe stradă tot din inconştienţa şi vina noastră aşa că tot noi oamenii, trebuie să facem ceva. Asociaţia oferă câini spre adopţie doar după ce este semnat un contract. Animalul va fi monitorizat de noi, iar dacă e nevoie oferim ulterior consultaţii şi tratamente la preţ redus“, a afirmat preşedintele asociaţiei.

Care este procedura de reclamare dacă un animal este maltratat?
D.B.: „Luptăm ca legea privind protecţia animalelor să fie respectată. Eu personal voi denunţa toate autorităţile care vor încălca dreptul animalelor şi voi merge până unde se va face dreptate. Dacă există martori la acte de violenţă sau maltratare a animalelor e bine ca aceştia să aibă foto sau video, dovezi. Poliţia trebuie anunţată este obligată să întocmească un proces verbal pe care reclamantul are dreptul să îl ceară în copie. Dacă poliţistul va da uitării actul, se poate merge chiar mai departe. Nu uitaţi să faceţi plângere scrisă la Direcţia Sanitar Veterinară care trebuie să ia măsuri de asemenea“.

Cum vi se pot adresa oamenii?
D.B.: „Pot deveni membrii sau pot face donaţii către asociaţie deoarece toate acţiunile şi demersurile le facem din resurse proprii şi donaţii. Pot dona inclusiv 2 la sută din impozitul anual pe profit. Formularele le vor putea lua spre sfârşitul anului de la cabinetul veterinar de pe Bulevardul Transilvaniei, nr. 9, Bl. 20 la Ingrid Mehnert. Donaţii se pot face în contul RO22CECEAB1130RON0366867 la CEC Bank Sebeş. Adresa de email: sperantaanimalelor_sebes@yahoo.com“.

Ce-i place:
„Îmi place să cred că în viitor soarta animalelor şi mentalitatea românilor la adresa acestora, în special în ceea ce priveşte necuvântătoarele comunitare, se va schimba. Mi-aş dori să ne civilizăm din acest punct de vedere. Îmi place să citesc şi să ies în natură. Îmi place medicina veterinară şi voi da admitere la o astfel de facultate“.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii frustaţi şi care-şi varsă nervii pe animale. Nu-mi plac autorităţile române ignoratnte în ceea ce priveşte animalele. Nu-mi place indisciplina şi suspiciunea oamenilor faţă de iubitorii de animale. Nu-mi place poluarea din Sebeş“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite