Alba Iulia: Deşeuri colectate selectiv dar ridicate la grămadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii Instituţiei Prefectului adună deşeurile în mod selectiv
Angajaţii Instituţiei Prefectului adună deşeurile în mod selectiv

Containerele de strângere selectivă a deşeurilor sunt aproape goale, iar firma de salubrizare preferă să le selecteze la rampă decât să investească în utilaje speciale.

Locuitorii oraşului Alba Iulia nu sunt preocupaţi de strângerea selectivă a deşeurilor. Doar o tonă de hârtie se strânge lunar din cele 35 de containere amplasate în oraş, în condiţiile în care la numărul de locuitori ai oraşului sunt estimate cel puţin 5-6 tone de astfel de deşeuri.

Firma de salubrizare din Alba Iulia, Salprest, a încheiat contracte cu o bună parte din instituţiile de stat din oraş, iar containerele aflate pe domeniul public sunt ridicate regulat de aceeaşi firmă. Albaiulienii care adună selectiv gunoaiele sunt puţini, având în vedere ca după un calcul făcut de angajaţii firmei de salubrizare la numărul total de locuitori ai oraşului ar trebui să se strângă undeva la 5-6 tone de deşeuri într-o lună.

„Dacă ne gândim că această cantitate se strânge cu uşurinţă numai de pe câmpiile şi văile unde oamenii se relexează în timpul liber e lesne de înţeles că la o activitate cotidiană cantitatea de deşeuri creşte“, Pavel Cimpoieş, director adjunct Salprest Alba.

Oamenii găsesc ideea de adunare a deşeurilor în mod selectiv, una bună, însă recunosc că nu respectă  metoda de strângere a deşeurilor şi chiar puţini ştiu fiecare culoare pentru ce se foloseşte: verde – sticlă, galben – plastic şi metal, iar albastru – hârtie.

„Prin zonă unde stau eu nu există astfel de containere, iar să adun hârtia şi sticlele separat să le duc să le arunc la un astfel de container îmi este peste mână pentru că nu deţin nici autoturism. Poate dacă ar exista containere peste tot m-aş supune cerinţelor“, Laurenţiu Popa, 45 ani, muncitor.

Instituţiile sunt obligate să adune selectiv deşeurile

În cele 35 de containere amplasate în oraş cu greu se strâng cantităţi importante de deşeuri. „Resturile menajere continuă să fie aruncate în aceste containere, iar oamenilor nu le pasă. Aceeaşi problemă o avem şi la instituţii unde angajaţii continuă să arunce resturile menajare amestecate cu deşeurile selectate“, a subliniat Cimpoieş.

Acest lucru este posibil în condiţiile în care din luna august a anului în curs a intrat în vigoare o lege care obligă instituţiile să strângă selectiv deşeurile. „Noi făceam acest lucru şi până acum, adică din aprilie 2009, însă la modul la care femeia de servici avea datoria să sorteze gunoiul la terminarea orelor de muncă“, a precizat Cosmin Lupu, purtător de cuvânt al Prefecturii Alba. Într-un an de zile s-a strâns o tonă de hârtie şi câteva sute de kilograme de materiale din plastic.

Colectarea deşeurilor se face la un loc, chiar dacă acestea sunt strânse selectiv, pentru că investiţia firmei de salubrizare în utilaje nu se justifică. „Să venim regulat să adunăm deşeurile din containere nu se merită pentru că oamenii aruncă prea puţine deşeuri. Avem o maşină specială pentru aşa ceva, însă de foarte multe ori preferăm să le sortăm ulterior în rampă având în vedere că nici 10 la sută din ce se strânge nu se recilează la container“, a completat Pavel Cimpoieş. Într-o lună de zile au fost colectate circa o tonă de peturi şi două tone de hârtie de la cei 60.000 locuitori din Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite