Alba Iulia: Daniela Ştrango promovează voluntariatul în uniformă militară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra Daniela Ştrango coordonează din postura de secretar Clubul de Turism şi Ecologie „Beretele Albastre” de la Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul”,  înfiinţat în 2010.

Daniela Ştrango este elevă în clasa a XI –a C la Colegiul Militar „Mihai Viteazul“ din Alba Iulia. Tânăra, alături de alţi 68 de elevi ai Colegiului,  şi-a propus să promoveze pe lângă valorile militare şi voluntariatul.

„Am fost receptivă de îndată ce a apărut ideea înfiinţării Clubul de Turism şi Ecologie «Beretele Albastre», în 2010. Ne-am angajat să promovăm frumuseţile judeţului Alba, ca tare noi trebuie să dăm un exemplu. Ne-am propus să refacem o serie de trasee turistice din judeţ“, a explicat Daniela Ştrango, secretar în cadrul Clubului de Turism şi Ecologie.

Protejarea mediului înconjurător

Tânăra spune că prima „radiografie“ a zonelor turistice din Alba a avut loc în noiembrie 2010,  pe un traseu de aproximativ 35 de km: Alba Iulia – Dealul Mamut– Pietrele Ampoiţei – Ampoiţa – Cheile Ampoiţei – Peştera Liliecilor.

image

„Am văzut la faţa locului care sunt formele de relief din zona Ampoiţei. Am descoperit ce înseamnă  să te deplasezi într-o zonă cu grohotiş, care este  semnificaţia unei curbe de nivel. De asemenea, am învăţat cum să ne orientăm în pădure şi pe teren accidentat doar cu ajutorul unei busole şi a unei hărţi. În plus, cel puţin pentru câteva ore, am înlocuit televizorul, calculatorul cu o ieşire în mijlocul naturii“ a mai spus eleva de clasa a XI-a.

Eleva susţine că se simte bine în sânul acestei organizaţii, pentru că munceşte într-o echipă care promovează acţiunile de voluntariat pentru protejarea mediului înconjurător.

„Şi în acest an o să participăm la acţiunile de ecologizare a cursurilor de apă din judeţ şi de reamenajare a unor zone afectate de exploatări. Trebuie să sensibilizăm mai mulţi oameni să se implice în protejarea mediului înconjurător, iar pe cei care sunt certaţi cu natura să-i descurajăm“ , a mai punctat tânăra.

„Beretele Albastre”, promovează turismul din Alba

Membrii clubului sunt implicaţi şi într-un proiect european de tip Comenius, care are ca temă promovarea turistică a judeţului Alba, într-un parteneriat cu şcoli din Bulgaria, Polonia, Cehia, Grecia, Slovenia şi Italia. Tinerii din străinătate au avut ocazia să cunoască anul trecut obiective din judeţ c potenţial turistic precum Cheile Râmeţului, Roşia-Montană, Cetatea Vauban Alba Carolina.

image

„Tot ceea ce au făcut colegii mei în cadrul proiectului este prezentat într-o expoziţie foto, care poate fi văzută de orice persoană care vizitează Colegiul Militar. Practic noi am amenajat un punct de informare documentare, intitulat generic Colţul «Beretelor Albastre» , a mai adăugat Daniela Ştrango.

Daniela spune că acest rol i se potriveşte de minune şi susţine că organizaţia pe care o reprezintă va colabora cu tineri de la alte licee din Alba Iulia, dar şi cu cu alte asociaţii sau cluburi similare din judeţ şi din  ţară.

Cum ar trebui educaţi tinerii în relaţia cu natura?
D.Ş. Eu cred că alegerea este de partea lor şi depinde în mare măsură de propriile lor caractere şi dacă sunt potriviţi pentru o astfel de implicare. Eu sunt convinsă că orice tânăr poate abandona calculatorul în favoarea unor acţiuni mult mai folositoare, utile pentru el şi pentru societate“

Ce porţi îţi deschide implicarea în Clubul „Beretele Albastre”?
D.Ş. „Această organizaţie este un cadru perfect pentru dezvoltarea mea personală. Am ocazia să descopăr şi să promovez valorile atutentice ale României. Sper ca experienţa acumulată aici să o valorific şi după terminarea studiilor liceale“

Ce-i place: „Ca discipline de studiu  îmi plac matematica şi fizica. În plan artistic  mă încarcă pozitivdansurile de societate.  De obicei timpul liber îl petrec alături de colegi şi prieteni în aer liber, de aici şi preocupările mele pentru natură“, a spus tânăra.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac persoanele care preferă să găsească scuze atunci când trebuie să-şi asume responsabilitatea, în loc să caute soluţii. Nu-i înţeleg pe oamenii care aruncă la întâmplare hârtii pe stradă şi uită să le mai ridice. De multe ori am fost neplăcut surprinsă să văd că cei din jurul meu nu ajutau o persoană în vârstă sau cu handicap să urce în autobuz “, a adăugat Daniela.

Născută:15 noiembrie 1993,  Gherţa Mică,  Satu Mare
Studii: Elevă în clasa a XI-a la Colegiul Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul”Alba Iulia
Familie: o soră

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite