Alba: Daniel Goronea, inspectorul care şi-a asumat misiunea salvării animalelor maltratate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Goronea coordonează echipa din Alba de la nou înfiinţata Poliţie a Animalelor. Într-un judeţ în care nu sunt de neglijat cazurile de animalele tratate cu cruzime, în care problema câinilor vagabonzi copleşeşte autorităţile şi mai ales locuitorii, Daniel Goronea a decis să ia atitudine.

Daniel Goronea este inspector şef la Poliţia Animalelor Alba, unde coordonează o echipă de 12 agenţi şi inspectori. Tânărul spune că noua activitate a reprezentat, la început, o provocare şi pentru el.

„Dintotdeauna mi-au plăcut animalele. Munca la Poliţia Animalelor este genul de activitate care implică multă responsabilitate, muncă în teren, dar şi relaţionare cu oamenii. Noi practic trebuie să verificăm veridicitatea tuturor  sesizărilor care ajung la noi, indiferent că sunt scrise sau telefonice. De aceea, mărturiile persoanelor care au fost de faţă sunt cele mai importante, pentru finalizarea anchetei noastre. De multe ori ne-am confruntat cu cazuri în care martorii se feresc să furnizeze detalii sau să dea declaraţii scrise“, explică Daniel Goronea, inspectorul şef de la Poliţia Animalelor Alba.

Misiuni de salvare a animalelor

Inspectorul susţine că cele mai multe misiuni avute de la înfiinţarea Poliţiei Animalelor în Alba au fost de salvare a animalelor lovite. „Mă refer aici atât la câini loviţi de maşini şi abandonaţi cu zilele pe marginea şoselelor, cât şi la animale maltratate cu intenţie de proprii stăpâni sau de persoane străine. Am anchetat şi cazuri de animale căzute în stradă din cauza epuizării fizice. Scopul nostru nu este să luăm animalul de la proprietarul de drept, ci să-l convingem pe om să îndrepte lucrurile, să-l hrănească corespunzător şi să nu-l supună la munci fizice istovitoare “, a mai adăugat Daniel Goronea.

Tânărul susţine că activitatea pe care o coordonează ar fi mult mai eficientă, dacă ar exista în judeţ şi adăposturi de urgenţă pentru annimalele maltratate. Deocamdată cei mai importanţi aliaţi ai inspectorului sunt trei medici veterinari din Alba Iulia cu care colaborează în regim de gratuitate.

„Pe lângă investigaţii, veterinarii asigură şi tratamentul necesar şi la fel de important clinicile lor asigură şi găzduire pentru animalele lovite, care necesită supraveghere  medicală.  În tot acest timp,  noi încercăm să le găsim un stăpân. Spre exemplu, acum o familie din Şeuşa are grijă de un câine lup, abandonat pe stradă după un accident de maşină“, a încheiat Daniel Goronea.

Daniel Goronea spune că va iniţia o campanie de educare civică, iar primii care vor fi conştientizaţi asupra prevenirii actelor de cruzime la adresa animalelor sunt elevii din şcolile din Alba Iulia. 

Care a fost cea mai dificilă misiune de până acum?

D.G.: „Este vorba de un caz din satul Galaţi, unde într-o gospodărie am găsit un bou mort de câteva zile, din cauza înfometării repetate. Şi celălalte animale din gospodărie ar fi putut avea aceeaşi soartă, dacă nu ar fi fost salvate la timp. Proprietarul animalului nu a fost cooperant şi nu a recunoscut că animalul a murit prin înfometare. Mai mult nu ne-a permis în primă fază nici să ridicăm cadavrul din grajd“.

Ce probleme semnalează oamenii la Poliţia Animalelor?
D.G.: „Multe sesizări sunt legate de problemele cauzate de câinii fără stăpân care stau în jurul blocurilor de locuinţe sau pe străzile intens circulate.  Vin în general din partea părinţilor, care se tem că odraslele lor ar putea fi muşcate de cânii comunitari. Nu sunt de neglijat nici situaţiile în care oamenii cer sfaturi vizavi de animalele din propria gospodărie care devin agresive“.

Ce-i place: “În primul rând sunt un adept al  corectitudinii., în relaţiile cu familia, prietenii şi colegii. Am toată consideraţia pentru oamenii care luptă pentru împlinirea idealurilor  lor, care nu renunţă după prima bătălie. Fără îndoială îmi plac animalele, faţă de care mi-am demonstrate afecţiunea încă din copilărie“, a punctat Daniel Goronea.

Ce nu-i place: „Nici nu mă gândeam că unii oameni pot fi atât de violenţi cu animalele, care, de fapt, le sunt utile. Nu accept în jurul meu persoanele cu mai multe feţe, care una spun şi alta fac. Mă consider  un om punctual, ca atare nu agreez persoanele care nu se ţin de cuvânt“, a încheiat inspectorul şef.

Profil
Născut:  12 martie 1969, Alba Iulia
Studii: Facultatea de Administraţie Publică, Universitatea Spiru Haret
Familie. căsătorit, are o fetiţă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite