Alba Iulia: Coteţele de găini din centrul oraşului ascunse în spatele unor picturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anda Caş a expus în cadrul expoziţiei din centrul oraşului
Anda Caş a expus în cadrul expoziţiei din centrul oraşului

Locul căpiţelor de fân, a caprelor, găinilor şi rufelor puse la uscat pe sfori întinse în mijlocul oraşului în semn de protest, a fost luat de o expoziţie de pictură. De Ziua Naţională a României autorităţile locale ascud „deranjul“ din centrul municipiului în spatele unor panouri pictate.

30 de elevi din cadrul Liceului de muzică şi arte plastice din Alba Iulia beneficiază de o expoziţie în aer liber în centrul oraşului. Adolescenţii şi-au expus lucrările la solicitarea primăriei şi prefecturii care au susţinut material realizarea acestei expoziţii.

Aproximativ 10.000 lei s-au investit în stâlpii de susţinere şi toate materialele necesare realizării picturilor. O experienţă inedită pentru tinerii care au realizat pentru prima oară picturi pe panouri de lemn de 2,5 metri.

„Am lucrat la ele două săptămâni de la schiţă până la produsul final. A fost o experienţă inedită şi amuzantă.

image

Am lucrat mai uşor la detalii chiar dacă placa a avut mici imperfecţiuni“, a afirmat Andrei Lazăr, 16 ani, unul dintre elevii care şi-a expus lucrarea.

„Ne-am ajutat reciproc pentru că a fost mult de lucru. Sunt desene abstracte, decorative şi am folosit culori cât mai vii“, a completat Anda Caş, 17 ani.

Proiectul „Jocul de-a arta“

Acţiunea face parte dintr-un proiect intitulat „Jocul de-a arta“ care îşi doreşte cosmetizarea oraşului şi în special a zonelor mai puţin frumoase şi amenajate. „Proiectul contribuie la stilizarea cetăţii şi a anumitor zone din oraşul vechi, cât şi la încadrarea creaţiei artistice a copiilor în mediul urban“, a explicat profesoara de arhitectură Alexandrina Filip, 31 ani, coordonatoare proiectului.

Adolescenţii speră ca această expoziţie să îi ajute pe viitor, mulţi dintre ei aflându-se pentru prima oară în faţa unei astfel de experienţe. „Ne bucurăm că am putut să le expunem într-un loc public să vadă lumea ce putem face. Ajută la imaginea oraşului, ne facem reclamă şi câştigăm experienţă“, au afirmat elevii.

„Panourile nu sunt amplasate neapărat pentru a masca locul“

Autorităţile consideră de asemenea că o astfel de expoziţie este binevenită. „În străinătate se obişnuieşte ca zonele mai puţin agreabile dintr-o locaţie să fie cosmetizate temporar cu panouri. Panourile nu sunt amplasate neapărat pentru a masca locul care a iscat controverse, cât pentru a oferi o altă privelişte albaiulienilor, şi nu numai“, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer, făcând referire la „războiul“ dintre municipalitate şi proprietarul de drept al terenului pe care s-a realizat expoziţia.

image

Călin Cioban protestează de luni întregi pentru refuzul reprezentanţilor primăriei de a-i permite să împrejmuiască terenul sau să construiască pe acesta. Bărbatul a cerut primăriei pentru achiziţionarea terenului de 408 metri pătraţi 92.162 de euro. Pentru că a fost refuzat şi nu a putut să construiască nimic pe teren, bărbatul a început să protesteze în cel mai „orginal“ mod. A adus pe teren capre şi găini, căpiţe de fân şi rufe pe care le-a întins pe sfori. A creat o imagine neplăcută în centrul oraşului care acum este împrejmuită de picturile elevilor.

Călin Cioban a scos o parte din stâlpii

Călin Cioban a demontat zilele trecute o parte din stâlpii amplasaţi de primărie.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite