Alba Iulia: Comemorare a memorandistul Rubin Patiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Alba Iulia s-au aniversat 169 de ani de la naşterea memorandistul Rubin Patiţia. Evenimentul a fost marcat prin dezvelirea unei placi comemorative fixată pe casa sa.

Fundaţia „Alba Iulia 1918, pentru unitatea şi integritatea României“ a dezvelit ieri o placă comemorativă în memoria lui Rubin Patiţia. Evenimentul a avut loc în faţa casei memorandistului, pe strada cu acelaşi nume, în prezenţa oamenilor de cultură din Alba Iulia.

Dezvelirea plăcii a fost prilejuită de împlinirea a 169 de ani de la naşterea memorandistul Rubin Patiţia, pe data de 21 august 1841.

„Împreună cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, am fixat pe casa memorandistului o placă comemorativă, care să stea alături de cea aşezată în acelaşi loc la 15 mai 1936, de către Astra Alba-Iulia“, a spus Ioan Pleşa, preşedintele fundaţiei.

Însemnătate istorică deosebită


Un episod important al luptei pentru libertate socială şi naţională a fost Memorandumul de la 1892, urmat de binecunoscutul proces penal intentat de către autorităţile statului maghiar fruntaşilor politici români implicaţi.

„Pentru noi, locuitorii din Alba Iulia, este important că unul dintre cei 25 de acuzaţi şi condamnaţi în procesul Memorandumului a fost avocatul albaiulian Rubin Patiţia“, a spus preşedintele fundaţiei „Alba Iulia 1918, pentru unitatea şi integritatea României“.

Delegat la Viena
   

„Delegat la conferinţa naţională din 20-21 ianuarie 1892 de către alegătorii cercului Vinţu de Jos, el va susţine cu tărie iniţiativa lui Eugen Brote de a se redacta şi înmâna împăratului un memorandum privind situaţia socială şi politică a poporului român din Transilvania. El primeşte misiunea de a compune şi pregăti delegaţia ce urma să predea Memorandumul “, a mai spus Ioan Pleşa. 

La 28 mai 1892, ziua înaintării Memorandumului, Rubin Patiţia s-a aflat la Viena, în fruntea delegaţilor din comitatul  Alba de Jos. S-a stins din viaţă la 13 iunie 1918 neajungând a se bucura de marele eveniment naţional de la Alba Iulia din 1 decembrie.
   




Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite