Alba Iulia: Claudia Ciugudean a înfiinţat o asociaţie de protecţie a cailor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Claudia Ciugudean este medic veterinar, preşedinta Asociaţiei Ecvin Protect Alba şi vicepreşedinte îm Asociaţia Veterinară Ecvină din România, care are 31 de membri fondatori, toţi medici veterinari.

Născută: 16 aprilie 1976, la Alba Iulia
Studii: Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară la Cluj-Napoca
Familia: căsătorită, doi copii

Claudia a reuşit să transforme pasiunea în profesie, a iubita animalele încă din copilărie, mai ales cai, şi mai apoi s-a concentrat pe metode de a ajuta animalele abandonate sau maltratate.

Pasiune din copilărie

„La 12-13 ani mergeam la bunici la Teleac. În fiecare duminică mergeam la CAP şi îngrijeam caii de acolo. Le dădeam să mănânce, îi ţesăleam. Erau cai folosiţi la munca agricolă şi îmi era milă de ei pentru că mâncarea era foarte puţină. Am reuşit să fac un fel de pact cu paznicul, care era prieten cu bunicul meu şi el mă lăsa să iau iarbă sau fân de la vaci şi să dau cailor, duminca la amiază când nu era mimeni pe la grajduri“, a spus medicul veterinar.

De-a lungul timpului Claudia Ciugudean nu şi-a abandonat prietenii din copilărie şi a devenit tot mai convinsă că pasiunea pentru animale implică şi o foarte mare responsabilitate pentru sănătatea şi bună starea animalului. „Mulţi proprietari de cai sunt prea puţin informaţi despre lucruri importante cum este anemia infecţioasă de exemplu. Trebuie să fie mai bine informaţi de problemele care pot apărea. Gradul de informare al proprietarului este direct proporţional cu starea de bine a calului“, a spus medicul veterinar.

Implicare activă pentru salvarea cailor abuzaţi

Claudia Ciugudean spune că în eforturile sale de până acum a fost mereu susţinută şi încurajată de tatăl şi de soţul său. „Familia m-a încurajat mereu. Am urmat facultatea de medicină veterinară pentru că ei mi-au spus mereu că acolo îmi este locul“, a spus albaiulianca. Claudia a considerat că trebuie să acţioneze pe mai multe căi pentru a avea rezultatele cele mai bune. La începutul acestui an a înfiinţat Asociaţiei Ecvin Protect din Alba care doreşte construirea unui adăpost pentru caii abandonaţi de stăpâni.

„Deocamdată avem terenul, un arhitect s-a oferit să ne realizeze gratis proiectul. Avem o ofertă şi din parte unei echipe de muncitori care vor lucra fără salariu, trebuie să le asigurăm doar cazare şi masă. Caii care vor ajunge la acest adăpost vor fi recuperaţi. Mai apoi intenţionăm să-i folosim într-un proiect de care să beneficieze copiii cu dizabilităţi“, a mai spus preşedintele asociaţiei.

Medicul veterinar de la Alba Iulia este de asemenea vicepreşedintele unei asociaţii care a luat fiinţă în luna aprilie a acestui an. „Asociaţia Veterinară Ecvină din România adună medici veterinari din toată ţara şi doreşte promovarea cercetării veterinare pe domeniul cailor. Dorim organizarea de seminarii şi de cursuri de specializare“, a mai spus Claudia Ciugudean.

Aţi reuşit recuperarea unor animale cu o stare de sănătate precară?
C.C.: „La începutul anului am descoperit un cal abandonat care avea probleme de sănătate serioase. O iapă foarte blândă şi faorte frumoasă care deşi era foarte slabă acum şi-a revenit. Ne-am  ocupat şi de un alt cal care a trebuit operat la Cluj-Napoca. Tot o iapă, foarte frumoasă de 16 ani. Se poate face mai multe pentru cai dar din păcate pentru aceste intervenţii este nevoie bani, iar aceştia sunt destul de puţini.“

Cum pot ajuta iubitorii de animale Asociaţia Ecvin Protect?
C.C.: „Orice ajutor este bine venit pentru asociaţie. Cei care iubesc animalele ne pot ajuta cu fonduri. Contul nostru este: RO09BTRL00101205S27359XX“

Ce-i place: „Îmi place să petrec timp cu familia, să stau alături de cei doi copii ai mei pe care încerc să-i învăţ ce înseamnă responsabilitatea faţă de animale. Îmi place să ies în natură. De asemenea îmi place înotul şi fotografia.“

Ce nu-i place: „Detest lipsa de civilizaţie pe care din păcate o văd în mai toate locurile. Urăsc violenţa şi abuzul de orice fel împotriva animalelor, care în faţa unor astfel de acţiuni au foarte puţine posibilităţi de a se apăra.“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite