Alba Iulia: Ceremonialul de deschidere a Jocurilor Olimpice, refăcut simbolic la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna olimpică se serbează la Alba Iulia de 18 ani prin probe sportive specifice Olimpiadei de vară.Peste 1.500 de elevi de la şcolile din Alba vor lua parte la probele sportive. Cel mai aşteptat este concursul judeţean de majorete şi concursul judeţean de fotbal  pentru fete.

Filiala din Alba a Academiei Olimpice Române (AOR) organizează în perioada 23-29 mai o săptămână dedicată în totalitate activităţilor sportive şi culturale. Activităţile se vor desfăşura la Şcoala cu clasele I-VIII „Mihai Eminescu“ din Alba Iulia şi sunt aşteptaţi să participe peste 1.500 de elevi, dar şi preşcolari şi adulţi.

Ceremonial simbol

Deşi în Alba Iulia se serbează „Săptămâna olimpică“ din anul 1993, în acest an este prima ediţie în care se va recompune întreg ceremonialul sprecific Jocurilor Olimpice. „Noutatea ediţiei este dată de faptul că se va respecta întocmai ceremonialul olimpic. Serbările vor fi deschise cu intonarea imnului olimpic, urmat de aprinderea torţei şi parcurgerea unui traseu simbolic. Vom încerca să menţinem aprinsă flacăra olimpică pe toată perioada desfăşurărilor competiţiilor“, a spus profesorul de sport Vasile Grozav, secretar al AOR Alba.

De la festivitatea de deschidere nu va lipsi nici defilarea sportivilor, elevi ai şcoli „Mihai Eminescu“, reprezentând atleţi din Franţa, Bulgaria, Suedia, Marea Britanie, Slovenia sau Belgia, care vor purta inclusiv placa cu numele ţării.

„Festivitatea va fi urmată de un spectacol de gimnastică, aerobic şi dansuri moderne, iar elevii de clasa a IV-a vor prezenta un moment inedit cu cercuri. Am vrut să dăm o notă aparte acestui eveniment pentru ca tinerii să înţeleagă cât de important este sportul pentru sănătatea organismului“, a mai spus Grozav. 

Probe specifice Olimpiadei

În prima zi a Săptămânii Olimpice se va desfăşura pentlatonul, iar marţi, 24 mai, triatlonul.

Pentru ziua de miercuri este programată jurizarea concursurilor „Un condei  numit fair play“ şi „Sportul în imaginaţia copiilor“,  axate pe comunicări ştiinţifice, eseu şi desen. În 26 mai se va desfăşura un cros la care sunt aşteptaţi să participe toţi iubitorii de mişcare. Săptămâna se va încheia cu concursul judeţean de fotbal destinat fetelor, la care vor participa 8 echipe din Alba Iulia, Câmpeni, Aiud, Cugir, Sebeş, Blaj.

„La cea de-a treia ediţie a concursului judeţean de majorete şi gimnastică aerobică avem o participare de 31 de formaţii, însumând peste 500 de concurente. Cei mai buni sportivi vor fi recompensaţi cu diplome, medalii, tricouri şi cărţi“, a mai spus profesorul Vasile Grozav.

Filiala din Alba a AOR îşi doreşte îmbunătăţirea activităţi sportive. „Am înaintat Academiei Olimpice de la Bucureşti o listă de 16 propuneri care vizează o altă abordare a activităţii. Dorim să ne promovăm sportivii, iar pentru susţinerea lor financiară ar fi de preferat ca fiecare filială să aibă un cont propriu“, a spus Clement Negruţ, directorul filialei Alba a AOR.   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite