Alba Iulia: Cătălin Ilea, informaticianul pasionat de fotografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Ilea îşi dedică o bună parte din timp pentru a suprinde prin intermediul obiectivului aparatului de fotografiat instantanee pe care apoi să le transforme în artă. Printre ultimele evenimente la care a participat este şi „Noptea muzeelor“ de la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

Născut la: 25 august 1988, Alba Iulia
Studii: Student în anul III Facultatea de Informatică , Universitatea „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia
Familie: necăsătorit

„Mi s-a părut inedit faptul că au fost prezentate personaje din epoci diferite. Datorită decorului aparte şi faptului că personajele au purtat costumaţii adecvate, unele fotografii par că prezintă o realitate a altor secole“, a spus Cătălin Ilea. Spune că vrea să se specializeze în fotografia de portret deoarece, chiar dacă e mai greu de realizat, imaginile sunt pe măsură. Din portofoliul său fac parte o serie de fotografii realizate în locaţii interesante.

image

„Spre exemplu, am realizat o şedinţă foto axată pe ideea de bal în spaţiile dezafectate de la fosta fabrică Refractara, în interiorul hotelurilor din oraş, la catedrală. O altă locaţie aparte, a fost un salon de frumuseţe.

image

Pozam un cuplu de tineri căsătoriţi, iar la un moment dat a apărut un căine care a început să roadă din buchetul miresei. Uneori lucrurile neprevăzute, oferă cadre spectaculoase“, a spus Cătălin.  

image

E de părere că cele mai multe emoţii se surprind în fotografii în momentele importante din viaţa omului. „La o nuntă toată lumea este fericită,  sau cel puţin aşa pare, în consecinţă ai o paletă largă de opţiuni pentru ca pozele să fie reuşite. Mi-ar plăcea să realizez poze alb-negru pentru o întreagă nuntă“, a precizat fotograful.

image
image
image
image
image
image

Student în ultimul an la Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia, Cătălin Ilea se numără printre persoanele care au reuşit să îmbine utilul cu plăcutul.

image

„De aproximativ o jumătate de an lucrez într-un studio foto.  Am învăţat multe lucruri noi şi sunt conştient de faptul că sunt doar la început de drum. Tocmai pentru a progresa, voi urma şi un curs de fotografie la Sibiu“, a spus tânărul.



Păstrează prima fotografie

image

Pasiunea lui Cătălin Ilea pentru fotografie începe încă din copilărie, din momentul în care fratele său mai mare a cumpărat un aparat foto.

image

„Aveam vreo opt ani, iar fratele meu cumpărare un aparat foto. Pe vremea aceea erau tradiţionalele aparate cu film, care trebuiau duse la developat.

image

Am şi acum prima poză pe care am făcut-o. Cei pe care i-am pozat sunt părinţii mei, iar fotografia este păstrată în albumul familiei“, povesteşte albaiulianul.

image
image

De-a lungul timpului Cătălin a realizat mii de fotografii. Printre proiectele sale de viitor se numără realizarea unui album cu Alba Iulia în ideea de promovare turistică a oraşului.



Unde ţi-ai dori să realizezi o şedinţă foto?
C.I.: „Cred că locaţia perfectă ar fi Monte Carlo. Nu am ajuns în acest colţ al lumii, dar se potriveşte cu o şedinţă foto în care se pot îmbina elemente ale unui peisaj urban cu o arhitectură modernă, cu cel al luxului şi al plajelor exotice“.

image
image

Ai un site de prezentare?
C.I.: „Cele mai interesante fotografii realizate sunt postate pe pagina de web catalinilea.ro. Aici se regăsesc poze de la diverse evenimente, realizate în timpul unor şedinţe foto,  peisaje, portrete şi chiar panorame care surprind instantanee din Cetatea Alba Iulia.

image
image

Îmi place verdele, iar acest lucru transpare în numeroase fotografii,  care au măcar un element în această culoare“.

image


Ce-i place: „Îmi place aerul curat, să merg cu bicicleta sau să mă dau cu rolele. Sunt un fan al comediilor.  Îmi place Coca-Cola,  nu aş renunţa la această băutură pentru nimic altceva. Îmi place ca totul să fie perfect. Dacă un lucru nu este aşa cum îmi doresc, o să-l refac de ori de câte ori este nevoie pentru a obţine rezultatul dorit“.

image

Ce nu-i place: „Nu îmi place fotbalul. Mi se pare o mare pierdere de timp, în special să urmăreşti meciurile la tv. Sunt punctual, în consecinţă nu agreez persoanele care întârzie şi cinci minute faţă de ora stabilită.  E dovadă de lipsă de bun simţ. Nu îmi place mizeria, inclusiv cea umană“.

image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite