Alba Iulia: Castelul „horror“ de la Ocna Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castelul Teleki din Ocna Mureş se află într-un stadiu avansat de degradare. Deşi retrocedat urmaşilor grofului Adam Teleki, în anul 2006, aceştia nu au intrat în posesia imobilului datorită unor litigii în instanţele de judecată.

Fotografia de mai sus a fost prelucrată pe calculator de Maria Pantir pentru Ocna Mureş Online. Pare în această ipostază scena unui film de groază. Bătrânii locului povestesc legende despre faptul că acest castel ar fi fost bântuit.

Ficţiunea nu este departe de realitate, având în vedere starea de degradare în care se află clădirea. Până în urmă cu aproximativ 10 ani în incintă a funcţionat o fabrică de decoraţiuni pentru sărbătorile de iarnă, administrată de firma Metalemn Socom Ocna Mureş. În anul 2006, castelul a fost retrocedat urmaşilor grofului Adam Teleki, dar aceştia nu au intrat în posesia imobilului datorită unor litigii în instanţele de judecată, iniţiate de firma Metalemn Socom.

image

Prin restaurare, castelul poate deveni o atracţie turistică pentru Ocna Mureş, oraş aflat într-o situaţie financiară dificilă, agravată de surpările de teren din decembrie 2010. Castelul se găseşte în localitatea Uioara de Sus, în cel mai înalt punct al zonei, în apropierea râului Mureş.

Castelul Nou

A fost amintit în documentele anului 1290 sub numele de Novum Castrum (“Castelul Nou”), susţinând prin această denumire existenţa unei fortificaţii anterioare, aparţinând secolelor X-XI, din care se mai pot vedea porţiuni dintr-un val de pământ cu şanţ.

Acest “Castel Nou” a fost construit la sfârşitul secolului XIII, din ordinul regalităţii maghiare, pentru protecţia salinei învecinate, fiind apoi amintit în documentele anilor 1336 şi 1382. Mihai Viteazul a donat castelul de la Uioara de Sus sfetnicului său, banul Mihalcea. Din acest edificiu se mai pot vedea azi ruinele unui turn pentagonal, reprezentând vechiul donjon.

image

Astfel arată castelul în realitate. Foto: Rareş Tileagă

Castelul medieval a fost dărâmat parţial, în locul său ridicându-se între anii 1850-1860 un impunător castel neogotic pentru familia nobiliară Banffy, edificiu care a intrat ulterior în proprietatea conţilor Teleky.

Rarităţi dendrologice

Construcţia este alăturată unor locuinţe anexe destinate personalului auxiliar de administrare şi întreţinere a domeniului. În perimetrul curţii există o pivniţă de vinuri şi o capelă, care, iniţial a fost dotată cu o orgă.

image

Casetelul şi parcul în urmă cu peste 80 de ani

Din iniţiativa familiei Teleky în jurul castelului a fost amenajat un parc cu alei si arbori, printre care specii aclimatizate, unele fiind rarităţi dendrologice.

Pe frontispiciul castelului există încă o placă cu oinscripţie în limba maghiară: “Această clădire a fost executată din ruinele cetăţii contelui Mikes Istvan din Zabola (Zăbala, jud. Covasna) în anul 1713. (Castelul) s-a ruinat din nou în 1848, fiind refăcut de contele Miko Imre în anul 1855”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite