Alba Iulia: Cărţile de muncă, înlocuite cu calculatorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform legii în vigoare, până la 30 iunie toţi angajatorii din Alba care au carnetele de muncă la  ITM, vor trebui să le ridice de la sediul instituţiei şi să le predea propriilor salariaţi.

Existenţa cărţilor de muncă, ca document ce atestă vechimea în câmpul muncii şi dreptul la pensie, a încetat la 1 ianuarie 2011. Conform legii în vigoare, până la 30 iunie toţi angajatorii din Alba care au carnetele de muncă la  ITM, vor trebui să le ridice de la sediul instituţiei şi să le predea propriilor salariaţi.

„Angajatorii care păstrează şi completează carnetele de muncă le vor elibera titularilor în mod eşalonat, până la data de 30 iunie 2011, pe bază de proces-verbal individual de predare-primire. De asemenea, ITM Alba va elibera angajatorilor, până la aceaşi dată, carnetele de muncă ale salariaţilor”, a explicat Elisabeta Mândroc, inspector şef adjunct ITM Alba

În primă fază angajatorul va trebui să treacă în document vechimea acumulată de salariat până la 31 decembrie 2010. Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba are în custodie 47.940 de carnete de muncă.

Restul sunt deţinute de agenţi economici care care au aprobare să le ţină la sediul lor. Evidenţa vechimii în muncă va fi ţinută doar pe calculator, cu ajutorul unui program electronic unic la nivel naţional. Până acum, se plătea un comision de 0,75% pentru carnetele ţinute de Inspectoratul  de muncă şi altul de 0,25% pentru cele păstrate de angajator.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite