Alba: Pasiune de colecţionar. 10.000 de cărţi poştale şi fotografii din opt ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 500 de cărţile poştale documentare reproduc imagini din diferite localităţi ale judeţului Alba. În imagini apar porţile fortificaţiei de tip Vauban, cele două catedrale, Biblioteca Batthyaneum şi Parcul Custozza din Alba Iulia. Cărţile poştale sunt adunate din toată lumea.

Intitulată  „Colecţii şi colecţionari. Oameni şi locuri din judeţul Alba“, expoziţia cuprinde peste 500 de cărţi poştale documentare, care reproduc imagini din diferite localităţi ale judeţului. Cele mai vechi sunt datate la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Toate sunt deţinute de colecţionarul  Florin Bota din Teiuş.

image

„Colecţionarea am început-o în urmă cu 20 de ani. De-a lungul timpului, am adunat în jur de 10.000 de cărţi poştale şi fotografii din Ungaria, Germania, Spania, Belgia, Olanda, Suedia şi chiar Canada.

image

Mai bine de 1.500 dintre acestea reproduc imagini din localităţile judeţului Alba, începând cu sfârşitul secolului al XIX-lea şi până în prezent“, a spus Florin Bota.

image

Spune că nu a făcut un calcul al sumei la care se ridică colecţia sa. „În funcţie de vedere, am dat şi 5 lei pe ea, dar şi 100 de euro. Preţul diferă în special de perioada în care au fost făcute. Ele au o valoare şi mai mare dacă au ştampila poştei şi destinatarul spre care au fost trimise“, a precizat Bota.

image

Instantanee realizate de Samoilă Mârza, fotograful Unirii

Vizitatorii pot vedea prin intermediul celor 500 de cărti poştale cum arătau acum mai bine de un secol oraşele Alba Iulia, Teiuş, Zlatna, Abrud, Câmpeni, Aiud şi  Sebeş. În reprezentări apar clădiri militare şi civile, dar şi obiceiuri specifice diverselor zone.

image

Cap de afiş sunt instantaneele lăsate de Samoilă Mârza, cunoscut ca şi fotograful Unirii de la 1918.

image

„Sunt fotografii foarte valoroasă. Ele sunt realizate în anul 1921 şi surprind instantaneele de la construirea Catedralei Încoronării din Alba Iulia.

image

Le-am cumpărat de la târguri de profil. Din câte ştiu, asemenea poze se vând pe internet şi cu preţuri de 1.000 de euro“, a spus colecţionarul. 

O parte din fotografiile lui Mârza au ajuns în colecţia Muzeului Unirii, iar altele au fost vândute de fotograf de-a lungul timpului din cauza lipsurilor materiale.

image

Nu lipsesc nici imaginile cu parcul Custozza din perioada interbelică, care se vând cu 50-60 de euro.

image

Alte cărţi poştale prezintă porţile fortificaţiei de tip Vauban,  Catedrala romano-catolică, Biblioteca Batthyaneum, Liceul Mailath, unde funcţionează astăzi Universitatea „1 Decembrie 1918“  şi clădirile utilizate de unităţile militare.

image

Ilustratele cu localităţile Teiuş, Vinţu, Şona, Cetatea de Baltă, Cugir, Colţeşti, Scărişoara, Întregalde, Râmeţ, Ighiu sunt rarităţi. O bună parte din acestea sunt realizate de Arthur Bach, fotograf ce a colindat judeţul Alba în lung şi în lat.

image

„Organizarea unei asemenea expoziţii este binevenită în special pentru noi tinerii, astfel putem să vedem o altă faţă a istoriei“, a spus Elena Sicoe, de 20 de ani, studentă.

Expoziţia este găzduită de muzeul albaiulia în perioada 12 aprilie-15 mai 2011.

image

Preţul de intrare este 7 lei, respectiv 3,5 lei pentru elevi şi studenţi.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite