Alba Iulia susţinută pentru titlul de Capitală Culturală Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european Constantin Chiriac recomandă Alba Iulia pentru a intra în competiţie. Autorităţile locale şi judeţene nu au luat deocamdată în calcul această variantă. Cetatea Alba Carolina este punctul forte, dar lipseşte un teatru, filarmonica sau opera.

Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca“ din Sibiu şi singurul român ales în comitetul Comisiei Europene care alege şi monitorizează capitalele culturale europene a declarat că oraşul Alba Iulia ar putea intra în competiţia pentru a găzdui titlul de Capitală Culturală Europeană.

„Ca şi membru al comisiei nu pot avea simpatii sau antipatii. Pot să spun cine are şanse, la modul particular, într-o asemea competiţie. Am menţionat Alba Iulia pentru că e un oraş care are şanse, care are unul din cele mai bune situri istorice renovate din ţară“, a declarat astăzi Chiriac. Recomandarea lui Constantin Chiriac vine ca urmare a vizitelor pe care le-a făcut la Alba Iulia.

Puncte slabe: lipsa vieţii artistice

„Acest mesaj al meu trebuie auzit de autorităţile locale şi judeţene. Nu am primit nici un semn din partea acestora.

image

Constantin Chiriac prezent la Festivalul Internaţional de Teatru de la Alba Iulia.

Am vorbit în urmă cu un an cu preşedintele Consiliului Judeţean Alba despre proiectului unui teatru, dar nu s-a realizat nimic. Nu există un festival important care să dea greutate oraşului, care să ocupe spaţiul istoric“, a declarat Constantin Chiriac.

Acesta este de părere că Alba Iulia este foarte deficitară la ceea ce înseamnă infrastructura culturală. „Nu există teatru, operă sau filarmonică, stucturi preofesioniste. Muzeele care există nu sunt de prim rang. Lipsesc artiştii care să dea viaţă acestui oraş.

Până în 2020 sau 2021 când România va primi dreptul să organizeze această competiţie, Alba Iulia se poate dezvolta şi poate profita de faptul că atât la Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Sibiu sunt şcoli de teatru, de management cultural“, a completat expertul.

Lipsă de interes

„Noi nu am contact pe nimeni, vizavi de posibilitatea ca oraşul Alba Iulia să devină Capitală Culturală Europeană. Pot să spun că ne onorează faptul că expertul Constantin Chiriac s-a gândit la Alba Iulia. Noi o să luăm legătura cu toţi specialiştii şi o să întocmim dosarul de candidatură şi o să-l trimitem în cel mai scurt timp.

În strategia noastră pe termen lung Alba Iulia apare ca un oraş rodnic din punct de vedere turistic şi cultural. Practic oraşul va fi un pol important pe harta oraşelor cetăţi din Transilvania“, a declarat Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.

„Până în anul 2020 se poate realiza infrastructura culturală care să permită obţinerea acestui titlu. Cu un muzeu şi un teatru de păpuşi nu se poate realiza nimic. Alba Iulia are avea un câştig imens din toate punctele de vedere. La Sibiu vin acum 1 milion de turişti pe an“, Gabriel Rustoiu, director Muzeul Unirii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite