Alba Iulia: Cadou de anul nou. Tarife mai mari pentru serviciile de apă şi canalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumatorii vor scoate mai mulţi bani din buzunare în 2011
Consumatorii vor scoate mai mulţi bani din buzunare în 2011

Preţurile vor fi uniformizate la toţi consumatorii începând cu 1 ianuarie 2011. Creşterea este de 13 la sută şi este determinată de o investiţie în reabiliatrea infrastructurii de apă din judeţ, în valoare de 102 milioane de euro.

Locuitorii din Alba Iulia vor plăti mai mulţi bani pentru apă potabilă şi canalizare de la 1 ianaurie 2010. Consiliul local a aprobat o ajustare a preţurilor cu aproximativ 13 la sută.

Angajament pentru o investiţie

Creşterea tarifelor reprezintă un angajament luat de administraţia locală atunci când a obţinut finanţare din fonduri europene pentru proiectul de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi canalizare în mai multe localităţi ale judeţului. Este vorba despre un proiect de 102 milioane de euro ce va fi implementat de la 1 ianuarie 2010 în oraşele Alba Iulia, Blaj, Câmpeni, Ocna Mureş, Cugir, Sebeş şi Aiud.

Investiţia va influenţa şi locuitorii din 17 comune care primesc apă potabilă din sistemul judeţean de furnizare. „Va avea loc o uniformizare a preţului pe întreg teritoriul judeţului unde există reţea de apă potabilă administrată de societatea Apa CTTA SA Alba Iulia“, se afirmă în documentul aprobat de Consiliul local. În prezent tariful pentru apă potabilă este de 2,68 de lei pe metru cub pentru majoritatea consumatorilor.

Locuitorii din Sebeş plătesc mai puţin (2,21 lei pentru un metru cub de apă) datorită faptul că se află cel mai aproape de staţia de tratare de la Petreşti, de unde se furnizează apă în cele mai multe localităţi. Comparativ, consumatorii din Blaj, aflaţi cel mai departe de Petreşti, plătesc şi tarifele cele mai mari: 2,78 lei.

Preţul serviciului de canalizare este cuprins între 0,83 lei un metru cub la Câmpeni şi 1,39 de lei un metru cub la Ocna Mureş şi Teiuş.

Tarif unic pe tot judeţul

De la 1 ianuarie va exista un tarif unic pe tot judeţul. Un metru cub de apă potabilă va costa 3 lei, iar o cantitate similară de apă uzată va ajunge la 1,47 de lei. În total, consumatorul va plăti pentru un metru cub de apă şi canalizare suma de 4,47 lei.

Chiar dacă în cifre suma nu este foarte mare, în realitate creşterea se va resimţi în buzunarul consumatorilor. O familie de trei persoane care locuieşte într-un apartament cu două camere va plăti aproximativ 60 de lei lunar pentru aceste servicii. Costurile cresc în raport cu numărul persoanelor dintr-o familie.

Proiectul în valoare de 102 milioane de euro, care impune majorarea de tarife, va fi implementat pe o perioadă de patru ani şi presupune extinderea conductelor principale de apă pe o lungime de 2,1 kilometri şi introducerea unei reţele noi de distribuţie cu o lungime de 13 kilometri. Reţelele de canalizare vor fi extinse cu 132 kilometri. De asemenea, în şapte oraşe vor fi construite staţii de tratare a apei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite