Alba Iulia: Apărătorii Parcului Custozza lansează acuzaţii de ilegalitate. Numele unui arheolog folosit în proiect fără a fi consultat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copaci tăiaţi în parcul Custozza
Copaci tăiaţi în parcul Custozza

Acuzaţiile au fost lansate de avocatul Radu Octavian şi se îndreaptă atât spre arhitectul proiectului, cât şi spre administraţia locală. Acuzaţiile de fals, uz de fals, înşelăciune, abuz în serviciu au la bază răspunsurile oficiale primite de la administraţia locală pe seama proiectului de reabilitare a interiorului Cetăţii.

Ilegalităţile au fost prezentate luni, de avocatul Radu Octavian, unul dintre apărătorii zonei verzi din interiorul Cetăţii, implicit a Parcului Custozza.În capul listei apare acuzaţia de fals, uz de fals, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Concret arhitectul Gheorghe Lăncrănjan Franchini nu ar fi avut la bază în întocmirea proiectului şi un studiu arheologic.

Studiu arheologic, doar pe hârtie

„În documentaţie se arată că studiul de specialitate ar fi fost întocmit de arheologul Horia Ciugudean de la Muzeul Naţional al Unirii, însă pe Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii apare doar numele acestia, nu şi semnătura“, a spus avocatul Radu Octavian.

image

„Am aflat că numele meu apare în proiectul de reamenajare a centrului istoric, deşi eu nu am fost nici măcar consultat în legătură cu acest proiect. Ca atare nu am avut nicio contribuţie ştiinţifică. Chiar domnul arhitect Lăncrăjan mi-a spus telefonic că nu îşi explică cum a ajuns numele meu pe proiect“, a explicat arheologul Horia Ciugudean.

Citiţi şi: Flasmob pentru Parcul Custozza. Rugăciune şi reculegere în memoria copacilor sacrificaţi

„Fiecare are dreptul la opinie. Eu consider că proiectul are toate avizele. Cei care lansează astfel de acuzaţii fac un deserviciu oraşului“, a punctat arhitectul Gheorghe Lăncrăjan Franchini, cel care a întocmit proiectul de reabilitare a zonei istorice a fortificaţiei.

Costuri supraevaluate

Avocatul Radu Octavian arată cu degetul şi spre administraţia locală. „Din actele oficiale rezultă că primăria Alba Iulia a eliberat autorizaţia de construire numărul 222 din 10 mai 2010 pentru lucrările din centrul Cetăţii fără ca să oblige beneficiarul şi executantul să efectueze nici descărcare arheologică şi nici măcar supraveghere arheologică“, a completat avocatul.


„Din punctul nostru de vedere nu există niciun dubiu în privinţa legalităţii acestui proiect. Nu se poate face o verificare juridică artizanală într-un birou de avocatură. Se pot emite cel mult propri observaţii. Proiectul are o succesiune de avizări, atât de la forurile superioare din România, cât şi de la cele de rang european. Ilegalătăţile, dacă există, trebuie dovedite în instanţă“, a explicat Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.

Copaci tăiaţi în parcul Custozza

Potrivit lui Radu Octavian, costurile lucrărilor au fost supraevaluate. Din calculele avocatului piatra importată din Turcia pentru acoperirea suprafeţei de 44.500 de metri pătraţi şi închirierea utilajelor pentru trei luni nu ar costa mai mult de 1,5 milioane de euro. Contractul de atribuire a lucrărilor semnat cu firma Grup Corint are o valoare de peste 10 milioane de euro.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite