Alba Iulia: Angela Băruţă face voluntariat pentru copii şi părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Băruţă a lucrat aproape 40 de ani în învăţământ
Angela Băruţă a lucrat aproape 40 de ani în învăţământ

Preocupată în permanenţă de perfecţionare şi în aceeaşi măsură de tot ceea ce înseamnă sprijin pentru cei din jur, Angela Băruţă contribuie la performanţa elevilor de şcoală primară care frecventează Centrul de zi „Alexandra“din Alba Iulia.

Născută: 2 ianuarie 1946, Sibiu
Familie: căsătorită, un fiu
Studii: Facultea de Istorie din cadrul Universităţii Babeş-Bolay, Cluj Napoca


După aproape patru decenii de muncă la catedră, Angela Băruţă a îmbrăţişat voluntariatul în sprijinul copiiilor şi părinţilor. „Centrul este parte componentă  a «Asociaţiei pentru consiliere şi asistenţă specializată», iar primul contact al meu cu acest ONG a fost în urmă cu 5 ani, când m-am pensionat. Ei mi-au propus să mă implic într-un proiect pliat pe nevoile copiilor de şcoală primară, dar şi ale părinţilor“, a mărturisit Angela Băruţă.

Sprijin pentru copii, consiliere pentru  părinţi

Centrul coordonat de Angela Băruţă este frecventat de elevi de la două şcoli din Alba Iulia. „La noi vin acum 8 elevi de şcoală primară care învaţă la şcolile Ion Agârbiceanu şi Mihai Eminescu. Eu personal îi preiau pe copii, după orele de curs şi îi aduc la Centrul care funcţionează în incinta Grădiniţei cu program prelungit numărul 11 de pe strada Vasile Goldiş“, a completat fosta profesoară.

Timp de cinci ore, elevii sunt ajutaţi la temele pentru a doua zi şi sunt angrenaţi în activităţi recreative „După ce servesc masa de prânz, cei doi învăţători din cadrul Centrului îi ajută la temele pentru a doua zi şi se lucrează şi suplimentar. Zilnic se fac ore de limba engleză şi cursuri de cunoaştere a calculatorului. În plus îi consiliem şi pe părinţi, în probleme de educaţie şi psihologia şcolarului“, a mai spus Angela Băruţă.

Ordinul „Meritul pentru Învăţământ“ în grad de comandor

Angela Băruţă a fost profesor de istorie nu mai puţin de 39 de ani. După absolvirea Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, în 1968, a devenit profesor de istorie la Şcoala din Şard. „Cea mai mare realizare acolo a fost că am reuşit să facilităm într-o şcoală de sat condiţii întâlnite înainte de 1989 doar în şcolile reprezentative de la oraş “, a declarat Angela Băruţă, care a predat istoria şi la alte două şcoli din Alba Iulia: şcoala nr. 9 şi Colegiul Apulum.

Timp de trei ani a fost inspector şcolar responsabil cu evidenţa personalului didactic, iar între 2001-2005 a condus Inspectoratul Şcolar Alba, ca inspector şcolar general adjunct. Rezultatele profesionale i-au adus Diploma de Excelenţă din partea Ministerului  Educaţiei, Ordinul «Meritul pentru Învăţământ»  în grad de comandor, iar pentru promovarea învăţământului preuniversitar din Alba i-a fost înmânată Diploma de fidelitate din partea Inspectoratului Şcolar.

Cum aţi selectat copiii care vin la centrul de zi?
A.B.: „Nu a existat un criteriu anume, pentru că noi am mers, încă de la început, pe principiul egalităţii de şanse. Noi avem copii cu rezultate şcolare deosebite, dar şi elevi care trebuie ajutaţi să ajungă la un anumit nivel de pregătire. Pentru mine şi pentru colegii mei fiecare copil care ne trece pragul are ceva special, noi trebuie doar să-l ajutăm să-şi descopere şi să-şi valorifice potenţialul“

Uşa centrului rămâne deschisă şi pentru alţi copii?
A.B.: „Noi ne dorim să ne extindem activitatea, să ajutăm câţi mai mulţi copii, mai ales că pătrinţii au un program tot mai încărcat. Dacă iau în calcul numărul voluntarilor şi al colaboratorilor pe care îi avem şi serviciile pe care le putem oferi, cred că am putea primi încă vreo patru copii de şcoală primară“

Ce-i place: „Îmi face plăcere să comunic cu cei din jur, sunt o persoană sociabilă. Mă bucur de fiecare dată când întâlnesc oameni competenţi, care au un bagaj de cunoştunţe solid. Apreciez oamenii cu caracter, care au, cum spunem noi românii, coloană vertebrală. Am avut ocazia să cunosc persoane din medii sociale variate, întodeauna am fost o adeptă a loialităţii“ .

Ce nu-i place: „Mă deranjează lucruri mărunte pentru unii - aruncatul hârtiilor pe jos, stinsul ţigării cu piciorul, dar şi pasivitatea. Nu admit răutatea, duplicitatea, prostia, nesimţirea, lipsa de civism. Separate sau împreună mă deranjează la fel de mult“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite