Alba Iulia: Andrei Avram este liderul cercetaşilor şi doctorand în robotică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De doi ani de zile, cercetaşul Andrei Avram este coordonatorul Centrului local „Axente Sever“ din Alba Iulia. La vârsta de şapte ani a luat contact cu acest mediu, iar carnetul de cercetaş l-a primit în noiembrie 1996

Născut la: 12 iulie 1985, Alba Iulia
Studii: Facultatea de Automatică şi Calculatoare Bucureşti
Familie: necăsătorit

„Grupul de cercetaşi a fost înfiinţat în anul 1994, fiind printre primele din ţară după reactivarea organizaţiilor. Am făcut parte din primul grup de cercetaşi din Alba Iulia, aveam şapte ani, vârsta minină la care se poate înscrie un copil“, povesteşte albaiulianul.

Activitatea de cercetaş se desfăşoară pe două planuri, primul vizează grupurile ţintă pe ramuri de vârstă, iar al doilea presupune formarea liderilor adulţi. Grupa lupişorilor se adresează elevilor din şcoala primară, temerarii celor din şcoala generală, iar exploratorii, liceenilor . „Am trecut prin toate aceste etape, iar apoi am fost şef de camp în cadrul taberelor de vară.

În liceu, împreună cu ceilalţi cercetaşi am format un grup foarte bine închegat în cadrul Colegiului «Horea, Cloşca şi Crişan», iar în timpul facultăţii m-am implicat în activităţile desfăşurate la nivel naţional“, a spus Andrei Avram. În anul 2007 a fost ales coordonator al Centrului local „Axente Sever“, din Alba Iulia, iar din luna iunie a acestui an este vicepreşedinte la nivel naţional în cadrul Organizaţiei Cercetaşii României.

Organizator al campului de la Gârda

Andrei Avram coordonează activitatea celor în jur de o sută de membri din Alba Iulia. El este responsabil cu organizarea campul de vară de la Gârda de Jos, o tabără cu participare internaţională ce se va desfăşura în perioada 9-20 august.

„În timp am dezvoltat relaţii de colaborare cu cercetaşii din alte ţări, precum Germania, Austria. Trecând peste diferenţele de mentalitate, cultură sau dezvoltare economică şi tinerii de acolo se confructă cu aceleaşi probleme“, a spus coordonatorul centrului din Alba Iulia. Acesta consideră că oamenii au din ce în ce mai multă încredere în activitatea cercetăşească.

„Lupişorii sunt copiii ai căror părinţi vor ca ei să-şi petreacă timpul într-un mediu sănătos, temerarii sunt elevii care vor să-şi umple timpul liber cu ceva nou, iar exploratorii sunt liceeni care vin din propria iniţiaţivă. Toţi sunt oameni deschişi, care vor să facă parte dintr-un grup“, a spus cercetaşul.

Doctorand în robotică

Din 2009, Andrei urmează cursurile de doctorat în cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare Bucureşti. „Sunt în perioada în care mă documentez foarte mult. Lucrez la un proiect în care imaginea este convertită în sunet pentru a veni în sprijinul nevăzătorilor. Avem tehnologie care să poată permite acest lucru, rămâne de văzut care vor fi rezultatele“, a spus tânărul albaiulian.

Care sunt problemele cu care se confruntă cercetaşii?
A.A.: „Atât la nivel local cât şi naţional, ne confruntăm cu lipsa de adulţi formatori. Voluntariatul este o problemă dificilă şi presupune alocarea timpului liber. Vrem să dezvoltăm un set de strategii, un sistem de formare educaţională foarte bine pus la punct. Ne bazăm pe tinerii care se îndreaptă spre facultate, dar care păstrează legătura cu organizaţia şi pe părinţii lupişorilor, care la rândul lor au fost cercetaşi şi vreau să se reimplice“.

Care sunt planurile de viitor ale organizaţiei?
A.A.: „Din toamă încep prăgătirile pentru organizarea Festivalului Naţional Unitate şi Prietenie din 1 decembrie. Ediţia de anul trecut a fost amânată din cauza virusului AH1N1. Se aşteaptă ceva grandios, vor participa peste 400 de cercetaşi din toată ţara“.

Ce-i place: „Îmi place modul de viaţă al cercetaşilor. Îmi place muntele, este un spaţiu în care poţi să fii tu şi cu tine. Îmi place robotica, este un mod de exprimare tehnică ce oferă libertate maximă“

Ce nu-i place: „Nu îmi place faptul că am prea puţin timp la dispoziţie. Nu agreez răutatea oamenilor şi nu îmi place să lucrez cu persoanele care nu se ţin de cuvânt“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite