Alba: Analize ADN realizate la Praga pentru rămăşiţele deţinuţilor politici dezhumate la Aiud VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitropolitul Andrei şi reprezentanţii Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului la marginea gropii din Râpa Robilor
Mitropolitul Andrei şi reprezentanţii Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului la marginea gropii din Râpa Robilor

În cursul zilei de joi au fost scoase din gropi scheletele dezhumate de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului. Asociaţia nu are, însă, bani să plătească expertiza medico-legală şi nici să continue cercetarea de la „Râpa Robilor“ de la Aiud.

Joi s-a încheiat la Aiud prima etapă din campania demarată de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului pentru scoaterea la lumină a rămăşiţelor foştilor deţinuţi politici care au murit de-a lungul anilor în Penitenciarul Aiud.

Osemintele a trei trupuri, alături de un os ce provine de la un alt cadavru, au fost scoase din gropile săpate în Râpa Robilor şi depozitate în osuarul din monumentul „Calvarul Aiudului“. Operaţiunea  fost realizată de medici legişti din Cluj-Napoca, asistaţi de un procuror de la Parchetul Militar.

Slujbă în memoria celor ucişi în închisoare

Înainte de demararea acestei operaţiuni a fost oficiată o slujbă religioasă de către Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Mitropolitul Andrei a ţinut să fie prezent la acest moment în condiţiile în care a iniţiat un proiect privind construirea la Aiud a unui memorial închinat deţinuţilor care au fost închişi şi au murit din cauza convingerilor politice în perioada comunistă. Au fost prezenţi şi primarul din Aiud, Horaţiu Josan, respectiv primarul din Deva, Mircia Muntean.

image

„Această iniţiativă a început să prindă contur. Pe lângă schitul Sfânta Cruce de aici se doreşte ridicarea unui memorial. Proiectul este mai grandioas, cuprinde şi un institut de martirologie, o blibliotecă, sală de şendinţe, o mănăstire. Datoria noastră spirituală este să subliniem jerfa celor care au murit la Aiud“, a spus Mitropolitul Andrei. Lucările de dezhumare au fost coordonate de arheologul clujean Gheorghe Petrov. A fost prezent pe parcursul lucrărilor şi istoricul Marius Oprea, preşedintele Centrului.

Mitropolitul Andrei şi reprezentanţii Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului la marginea gropii din Râpa Robilor

„Foarte probabil unul dintre schelete este al unui om care a avut o moarte violentă în urma unei lovituri dure la cap. Medicii legişti vor decide cu mai mare exactitate cauza morţii acestora. În tot acest perimetru unde ne aflăm sunt în jur de 300 de morţi“, a spus Marius Oprea. Istoricul a completat că după examinarea medico-legală, dimensiunile scheletelor vor fi comparate cu baza de date a deţinuţilot politici care au trecut prin închisoarea de la Aiud. „Este prima modalitate prin care am putea să stabilim cui aparţin rămăşiţele dezgropate“, a afirmat Marius Oprea

Sprijin din partea Statului Ceh

Istoricul a completat că activitatea de continuare a cercetărilor va depinde de resursele financiare de care se va dispune. „Din păcate Statul Român nu sprijină în niciun fel această investigaţie. Am primit în mod paradoxal sprijin de la Statul Ceh. Probele ADN vor fi prelucrate într-un laborator de la Praga. Noi nu avem aici bani nici măcare pentru a face constatarea medico-legală. Pentru fiecare cadavru descoperit aici ar trebui să plătim aproape 700 de lei costul expertizei medico-legale. Noi cu totul am avut 2.000 de lei pentru toată săpăturile efectuate aici“, a afirmat Marius Oprea.

image

Deţinuţii politici era îngropaţi în Râpa Robilor noaptea, dezbrăcaţi, în cutii din lemn de brad. Ironia sorţii a făcut ca dezhumarea lor să fie realizată de deţinuţi din prezent, plătiţi în urma unui contract cu Penitenciarul Aiud.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite