Alba Iulia: Alina Boholţan, dublă campioană naţională la atletism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de opt ani de zile, Alina Boholţan, atleta Clubului Sportiv Unirea Alba Iulia a participat la concursurile de marş. Deţine două titluri de campioană naţională, unul la proba de marş şi celălalt la semimaraton. Împreună cu lotul naţional al României a urcat pe prima treaptă a podiumului la Campionatul balcanic de alergare montană desfăşurat în iunie în Serbia.

„Iarnă, vară, sunt tot pe stadion!“. Acestea sunt cuvintele prin care îşi descrie atleta Alina Boholţan pasiunea pentru sport. Este legitimată la Clubul Sportiv Unirea Alba Iulia şi este pregătită de antrenorul Gabriel Avram. De anul acesta are dublă legitimare, reprezentând şi CS „Universitatea 1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Sportiva are la activ participarea la un campionat european şi două campionate balcanice.

Trei selecţii pentru lotul României

Albaiulianca de 22 de ani face parte din lotul României la alergare montană. A fost selecţionată în primăvară în urma unui grand-prix în masivul Muntele Mic, lângă Caransebeş, unde s-a clasat pe treapta a treia a podiumului.

Alături de lotul naţional a participat în 12 iunie la Campionatul Balcanic de la Dimitrovgrad din Serbia. La competiţie au luat starul sportivi din Albania, Grecia, Moldova, Macedonia, Serbia, Turcia şi Bulgaria. La proba individuală, Alina s-a clasat pe locul 9, iar împreună cu echipa, a cucerit medalia de aur. „A fost o experienţă interesantă, din păcate nu m-am simţit în largul meu. Sunt fericită că am luat aurul, dar în acelaşi timp regret că nu am avut o mare contribuţie la obţinerea primului loc pe podium“, a spus atleta. Albaiulianca se află la a treia selecţie pentru lotul naţional.

Campioană naţională

Alina Boholţan a debutat în lumea sportului de performanţă participând la probe de marş. Timp de opt ani a obţinut rezultate după rezultate. În anul 2007 a obţinut locul I la Campionatul Naţional Marş desfăşurat la Bucureşti pe o distanţă de 10 kilometri.

image

Galerie foto: Sportiva a cucerit diverse medalii.

De asemenea, în 2008, a obţinut încă o medalia de aur la Campionatul Naţional de Semimaraton. „Cea mai mare satisfacţie a avut-o la maratonul de juniori ce s-a desfăşurat la Zalău. Nu eram pregătită pentru proba respectivă, se aleargă 21 de kilometri. Doar o lună de zile făcusem antrenamente deoarece înainte participasem la o altă competiţie. Nu m-am gândit nicio secundă că mă voi clasa pe locul I”, a povestit atleta.

În spatele performanţelor se ascund zeci de ore de muncă şi sacrificii. „Alina este printre cei mai buni sportivi ai clubului nostru, iar rezultatele ei sunt de apreciat“, a declarat Radu Nicula, directorul CS Unirea Alba Iulia.

La începutul acestui an, Alina Boholţan a fost selecţionată în echipa „Adidas Boulder Wave“, pregătită de antrenorul Mircea Bogdan. Programul are ca obiectiv pregătirea atletelor pentru performanţă la cel mai înalt nivel, în probele de fond.

„Am fost selecţionată prin intermediul clubului pe baza rezultatelor înregistrate. Una dintre condiţii e să participi tot anul la cantonament. Rezultatele au început să apară. În aprilie am participat la Campionatul internaţional de semimaraton desfăşurat la Cluj-Napoca şi am reuşit o îmbunătăţire a recordului personal cu peste 3 minute“, a spus atleta. Sportiva a înregistrat cel mai bun timp al său, a alergat 21 de kilometri în 1:21:08, clasându-se pe poziţia cinci în clasamentul final.

Practică sport de 9 ani


Absolventă a facultăţii de ştiinţe economice din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918“, Alina Boholţan îşi aminteşte şi acum momentul în care a intrat în lumea sportului. „Ţin minte exact data. Era 29 octombrie 2002 şi eram la ora de sport la Şcoala generală nr. 5 «Alexandru Domşa». A venit un antrenor pentru o selecţie. Eu tocmai ce dădusem proba de 800 de metri şi scosesem un timp bun“, a povestit albaiulianca.

A mers apoi pe stadion şi de atunci acolo îşi petrece o bună parte din timp. Vacanţele au devenit istorie, iar munca şi antrenamentele au trecut pe primul loc. „Am pornit cu foarte mult elan, eram hotărâtă să fac cât mai multe ture de stadion fără oprire. La început mama nu a fost de acord să practic sport. Se temea pentru mine, atât din cauza eventualelor accidentări cât şi pentru ochelarii pe care-i port. În timp, părinţii au devenit suporterii mei numărul 1“, spune Alina.

Are un colţ al camerei dedicat trofeelor obţinute. Are zeci de diplome şi medalii. „Fiecare dintre premiile pe care le-am obţinut e important pentru mine. Indiferent de locul obţinut, a fost un rezultat al muncii mele”, a aprecizat sportiva.

Deoarece sportul nu îi oferă multe satisfacţii materiale, crede că se va orienta şi spre domeniul economic. Mai mult decât atât, nu-şi vede viitorul în România. „În ţara noastră nu se câştigă mulţi bani din sport, cel puţin nu din atletism. Clubul «Unirea» este cel care ne finanţează şi ne oferă un real sprijin. Cu toate acestea sunt convinsă că viitorul meu se îndreaptă cu paşi repezi spre străinătate. În special spre Londra. România oferă prea puţine şanse de afirmare tinerilor“, e de părere Alina Boholţan.

„Alina este un sportiv model. Este muncitoare, serioasă, dedicată şi pune pasiune în tot ceea ce face. Întotdeauna a îmbinat la un nivel înalt studiul cu pasiunea pentru sport. Urmează să participe în perioada următoare la trei competiţii naţionale importante, de unde sper să se întoarcă cu cel puţin două medalii“, a spus antrenorul unirist Gabriel Avram. 

Palmares:


2006
C.N. Campionatul Naţional Marş,  Craiova – Loc III Juniori II, 5km

2007
C.N. Campionatul Naţional Marş, Bucureşti – Loc I Juniori 1, 10km

2008
C.N. Campionatul Naţional Marş, Bucureşti – Loc III Junioare, Loc III Tineret, Loc IV Senioare, 20km.
C.N. Campionatul Naţional, Semimaraton, Zalău -  Loc I Junioare, 21km  

2009
C.N. Campionatul Naţional Marş, Reşiţa – Loc II Tineret, Loc V Senioare, 20km.
C.N. Campionatul Naţional Semimaraton, Buzău -  Loc VI tineret, 21km           

2010
C.N. Campionatul Naţional Marş, Reşiţa – Loc III Tineret, Loc IV Senioare, 20km
C.N. Campionatul Naţional Semimaraton, Slănic Prahova -  Loc IV Tineret, 21km
C.E. Campionatul European Alergare Montană, Bulgaria -  Loc 45 individual, Locul 10 cu echipa, 8km
Grand Prix Alergare Montană - Mayrhofen Harakiri-Run, Austria - Loc V, 8km

2011
C.N. Campionatul Naţional Cros – Seniori, Băile Felix – Loc III cu echipa
Grand Prix Maratonul Internaţional Cluj – Loc V, 21km
C.B. Campionatul Balcanic de Alergare Montană Serbia – Loc IX individual, Loc I cu echipa, 8km



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite